dilluns, 9 de març del 2015

FRANCESC VALLÈS: “DEDICARÉ TOTS ELS RECURSOS NECESSARIS PERQUÈ ELS TEMPS D'ESPERA A L'HOSPITAL NO SUPERI ELS SIS MESOS”



“Les retallades constants de la Generalitat, la gestió inestable i la manca de governança han portat a l’hospital de Sant Joan a una situació molt preocupant”. Així ho ha assegurat Francesc Vallès, qui ha desvetllat que Reus és la ciutat de tot Catalunya on més ha augmentat el nombre de persones en llista d’espera i els terminis per accedir al quiròfan des que Convergència i Unió és al govern. “L’alcalde mai s’ha estimat l’hospital de Sant Joan, ni s’hi ha dedicat perquè la complexitat li fa por”, ha assegurat el candidat per a qui la gestió de l’hospital “necessita un lideratge fort que no aboqui l’hospital al desastre i al col·lapse”.

El de Reus és l’hospital on més han empitjorat les dades en els quatre anys de mandat. Així, el desembre de 2010 a Reus hi havia 1009 persones en llista d’espera. Mentre que a finals de 2015, la xifra havia pujat fins a 1.552 persones, que significa un augment d’un 53,8%. Pel que fa al temps d’espera, el 2010 era de 3,35 mesos, per sota de la mitjana de Catalunya (que era de 4,11), i al 2014 havia passat a 7,92 mesos. És a dir, un augment del 136%.
Comparant el temps d’espera dels pacients de l’Hospital de Sant Joan amb les del conjunt del país, l 2010 era un 18,81% inferior a la mitjana, mentre que ara a passat a estar un 37,26 per damunt de la mitjana catalana.

Per Vallès, per a qui aquest salt és “desproporcionat i inadmissible”, ha lamentat que aquesta situació provoca, en molts casos, no poder accedir a determinats serveis i aboca els pacients a utilitzar la sanitat privada, si disposen dels recursos per fer-ho. “La sanitat pública és un dret universal i tothom hi ha de poder accedir en les condicions i els terminis que no comprometin la seva salut. I el que està passant provoca que hi hagi pacients de primera i pacient de segons, un fet que hem de combatre”.

Vallès considera que “ja no es pot demanar més esforç i contenció ni als usuaris de l’hospital ni als professionals sanitaris que treballen sota molta pressió”, i que cal adoptar mesures urgents per revertir aquesta situació.

Per això, el Grup Municipal del PSC presentarà al ple d’aquest divendres una moció instant al CatSalut a dotar econòmicament de manera i permanent a l’hospital Universitari Sant Joan de Reus, tenint en compte la seva referència territorial en oncologia, fet que li permetria reduir de manera substancial la llistes d’espera quirúrgiques així com el temps d’espera dels seus usuaris.

També  proposa que l’Ajuntament incrementi els recursos humans i materials per tal de reduir a un temps inferior als 6 mesos l’accés a qualsevol tipus de procediment quirúrgic, prova diagnòstica i consulta externa abans de finals de 2015.  La moció també demana que es facin públiques totes les dades en relació a les llistes d’espera de tots els procediments que es realitzen a l’hospital.


“Si la sanitat és una prioritat, s’hi ha de dedicar tot els recursos possibles”, ha reblat Vallès, exigint als responsables polítics de l’hospital que “deixin de fer despeses supèrflues i les dediquin al pressupost a allò que realment afecta la qualitat de vida dels ciutadans”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada