dijous, 19 de març del 2015

EL PSC PROPOSA AL CONGRÉS UNA SÈRIE D’INICIATIVES PER AJUDAR ALS CELÍACS TARRAGONINS



Els diputats socialistes per Tarragona Francesc Vallès i Joan Ruiz han detallat avui el paquet d’iniciatives que el grup socialista ha presentat al Congrés per tal d’ajudar al col·lectiu de celíacs i als seus familiars.  

En concret s’insta al Govern del PP a establir un IVA superreduït del 4% per als aliments sense gluten destinats als celíacs, adoptar les mesures necessàries per tal que les famílies afectades puguin accedir a un llistat gratuït d’aliments lliures de gluten, implementar nous procediments per diagnosticar la celiaquía i regular que tots els menjadors escolars i universitaris disposin de menús sense gluten.

Segons Joan Ruiz, “el tema no és menor ja que es calcula que el 90% dels celíacs que hi ha a la demarcació de Tarragona estan sense diagnosticar, el que suposa varis milers de persones. Pel que fa als preus dels aliments, les mateixes associacions de celíacs calculen que un celíac paga, de mitjana, 127 euros mensuals més de sobrecost per la compra d’aliments sense gluten (1.524 euros a l’any). La diferència de preus doncs, més donat l’actual context encara molt marcat per la crisi econòmica, és abismal.”   

Cal recordar que la malaltia celíaca consisteix en la intolerància permanent a les proteïnes del gluten de blat, sègol, ordi o civada. Això obliga les persones celíaques a establir una dieta d’aliments sense gluten i a seguir-la, de manera estricte, durant tota la vida.


“En molts casos això suposa una despesa econòmica molt important. A Tarragona es calcula que milers de persones poden ser intolerants a aquestes proteïnes. Cal tenir present, a més, que es calcula que cada nucli familiar celíac pot tenir fins a tres persones afectades de manera que la despesa econòmica es multiplica. Crec que és de justícia aprovar aquest paquet de mesures que suposarien una gran ajuda per als celíacs en la línia del pla d’atenció a les persones amb intolerancia al gluten que va impulsar el Govern socialista el 2008”, ha conclòs el diputat tarragoní.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada