divendres, 3 de març del 2017

PORTEM EL PRIORAT A LA UNESCO!



Quan el territori va unit, ens ho creiem, i sabem aprofitar els innombrables potencials de la nostra terra som capaços d’arribar lluny. Molt lluny, fins i tot. Aquesta mateixa setmana ho hem pogut comprovar en l’acte de suport a la candidatura “Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani” com a patrimoni mundial de la UNESCO. Un acte (que s’ha dut a terme en el marc incomparable de la cartoixa d’Escaladei) que va reunir a ajuntaments, Govern, entitats, associacions i institucions, i en que vaig tenir l’honor d’intervenir representant la Diputació de Tarragona.

Durant l’acte vaig recordar les paraules del president Maragall quan recordava fa anys com algú va qualificar com a “mortes” les comarques de l’interior del país, entres les quals el Priorat, en constatar com perdien la seva població jove i quedaven orfes d’inversions productives (érem als anys 80). Doncs bé, 30 anys després gràcies a la força, l’empenta i l’esperit emprenedor dels habitants del Priorat aquests pronòstics apocalíptics s’han demostrat falsos, i la realitat és que aquest territori és una comarca amb un volum de generació d’activitat econòmica i de creació de nous llocs de treball que ja voldrien per a sí altres zones del país. I aquí reivindico la part de mèrit que li correspon a la Diputació de Tarragona en aquest èxit col·lectiu que és, sobretot, atribuïble al compromís de la gent de la comarca treballant a peu de carrer.

Estic convençuda que aconseguirem portar la candidatura del Priorat com a patrimoni mundial de paisatge cultural de la UNESCO a bon port perquè és de justícia, perquè ens ho mereixem i perquè hem fet les coses bé. El Priorat, com altres comarques del Camp de Tarragona, té una identitat especial, traspua unes sensacions realment úniques. Ha sabut mantenir aquesta identitat sense perdre la seva essència que tant la singularitza. De fet és un exemple de creixement econòmic amb equilibri territorial, un projecte de país que hem de reivindicar col·lectivament.     

El Priorat no és només una sèrie de pobles assenyalats en un mapa. El Priorat és, sobretot, els valors de la gent que hi viu. De les generacions que l’han bastit. Del treball tenaç i constant que l’ha vertebrat. En dies d’èxit, com ho és portar la candidatura del Priorat com a patrimoni immaterial a la UNESCO, no podem oblidar mai que sense el compromís dels veïns del Priorat no haguéssim arribat mai fins aquí i que tot el que fem des de les institucions seria estèril.

Aquest paisatge ha marcat la nostra identitat i esdevé també, per dret propi, un valor cultural. Em deia fa poc un veí d’un poble del Priorat que per treballar la terra a ell no li calen tractors perquè tan sols pot pujar a peu per treballar les rengleres de la serralada. Treball, esforç, empatia amb la natura, paisatge únic: aquesta és la riquesa i els valors del Priorat.

Des de la Diputació volem seguir estant al costat de la gent del Priorat. Com a diputada de medi ambient sóc conscient de l’extraordinària importància del parc natural de la serra del Montblanc com a un dels pulmons verds del conjunt de les comarques tarragonines. Per això seguirem apostant per desenvolupar la marca Priorat perquè és una aposta segura, una aposta de país.

L’acte d’Escaladei d’aquest dimecres és també un exemple de com la força unida de tots, amb lleialtat i pensant en clau de territori, és el camí per aconseguir èxits col·lectius que ajudin realment les persones. Està clar que amb picabaralles de campanar i exabruptes verbals no haguéssim arribat ni a la cantonada. El diàleg i la disposició al pacte no són només aplicables a la candidatura del Priorat com a patrimoni de la UNESCO sinó que s’han de fer extensius a tota l’activitat pública que vulgui crear quelcom de positiu. Perquè també el diàleg sincer i respectuós entre les persones és un valor distintiu de la cultura del Priorat que hem de saber preservar.


Per tant, suport a la candidatura del Priorat com a patrimoni immaterial de la humanitat? Sí incondicional! Sí perquè el Priorat representa un model de respecte al medi ambient, creixement equilibrat, defensa de la identitat i compromís amb el país que ha de ser patrimoni, i exemple, de tots.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada