divendres, 18 de desembre del 2015

DE QUINES FACTURES PARLEM?



Quan els socialistes parlem de fractura social i diem amb tota modèstia que hem treballat per evitar-la, en realitat ens referim a diverses fractures i no una de sola, que es manifesten en múltiples ocasions i circumstàncies.

Perquè és cert que hem estat un instrument de cohesió, de no discriminació, de facilitadors de mútua comprensió i tolerància entre persones de diversitat d’orígens, cultures i llengües.
Però també hem esmerçat molts esforços en evitar altres fractures socials que suposa la distància entre classes socials per raó econòmica, d’accés a serveis bàsics que satisfan drets essencials com la salut, la vellesa digna, l’atenció a la diversitat i a les dificultats físiques o mentals, l’accés a l’habitatge, a l’energia i  l’aigua.

Aquestes fractures són veritables i intolerables injustícies i en la immensa majoria dels casos es produeixen per raó d’origen social o per dificultats sobrevingudes al llarg de la vida. D’aquí que les titllem d’injustícies perquè no és just que pel fet d’haver nascut a un indret o a un altre – de vegades amb pocs metres de diferència – una persona hagi de tenir moltes menys oportunitats que una altra: viure menys anys i amb pitjor qualitat. O pel fet que al llarg de la vida hagin sobrevingut una malaltia o un accident.

Contra aquestes injustícies que produeixen fractures socials, classes socials diferents en funció de la disponibilitat de rendes i de patrimoni contra les que ens rebel·lem i contra les que lluitem.
Si volen que ho posi en positiu, lluitem per una societat més justa, en la qual tothom tingui les mateixes oportunitats. Hem vist que amb la crisi s’han accentuat les diferències i les fractures. Milions de persones no tenen , en la pràctica, els seus drets reconeguts: el dret a la feina, a l’habitatge, a la salut, a l’educació, a l’assistència en cas de dificultat i particularment en la infantesa, en la vellesa i en dificultats físiques o mentals; el dret a la igualtat d’oportunitats de les dones, el dret a l’aigua o a la cultura. O, encara no són drets però també són ja essencials per viure, el dret a l’energia i el de l’accés a les xarxes cibernètiques. 

Tot aquest conjunt de drets i serveis són objecte de mercantilització i de negoci i són al mercat. I els governs de la dreta fins i tot afavoreixen que hi siguin amb l’excusa que serà més eficients la seva prestació i més barat.

Però són tants els abusos que la pròpia administració ha de posar en marxa mecanismes de vigilància i sovint imposa sancions ( grans corporacions energètiques, farmacèutiques, telefòniques ,,,, són exemples recents ) perquè  es passen en les seves ànsies de fer negoci i d’oferir bons balanços als seus accionistes quan es tanca l’any o cada dia a la borsa.

Per això des d’una opció d’esquerres com la socialista cridem a aturar aquest estat de coses i oferim un programa i una acció de govern que torni a posar la persona en el centre de l’atenció. I si convé haurem de reconsiderar en mans de qui s’ha de deixar la prestació d’aquests serveis, si de grans companyies que acaben constituint veritables monopolis o si és millor que siguin els poders públics els qui siguin els titulars i els prestadors d’aquests serveis.


Falten pocs dies per la jornada electoral i tot això també està en joc. Jo diria que és el fonamental i que al resta de qüestions, també la de si construïm un estat i/o una Europa federal com defensem els socialistes o un estat nou per Catalunya com volen els independentistes, només serà important en funció de com s’atenen millor les necessitats dels ciutadans i les ciutadanes i evitem les fractures que aquests darrers de governs de la dreta a Madrid i a Barcelona s’han eixamplat i fet més profundes.

Article d'Antonio López, alcalde del Catllar 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada