dimarts, 26 de març del 2013

LES DONES PERDEM AMB EL GOVERN DEL PP




La setmana passada la noticia de dues dones assassinades a mans de les seves parelles, fet tràgic que venia a sumar-se a les vuit víctimes de violència de gènere que hi ha hagut des de l’inici de l’any, ens posava en alerta una vegada més sobre la incapacitat social i cultural d’acabar amb aquesta autèntica xacra social. A la premsa sortien declaracions que parlaven de la dificultat de detectar els maltractaments sense antecedents i sense denuncies prèvies, com era el cas d’aquestes dues dones. És cert que és difícil detectar la violència quan no tenim signes que la evidencien, però també és cert que també hi ha instruments a disposició de l’administració per evitar tragèdies i assassinats com aquests.  

La veritat és que des de que governa el PP, fa poc més d’un any, les dones hem patit un retrocés en drets i qualitat de vida sense precedents en democràcia. I molt especialment les dones víctimes de violència de gènere que han passat del màxim recolzament per part del govern socialista a la manca d’actuacions reals i a les retallades del govern del PP.

La primera llei que va aprovar el Govern socialista l’any 2004 va ser la Ley de Medidas de Protecció Integral contra la Violència de Gènere. Una llei que tenia tres objectius: donar el màxim suport a las víctimes, perseguir als agressors, i alertar a la societat de la necessitat de combatre aquesta violència, deixant darrera segles de opressió i de silenci còmplice.

Doncs bé, en aquest primer any de govern del PP s’ha reduït un 27% el pressupost  per a la lluita contra la violència de gènere, pràcticament s’han eliminat les campanyes de sensibilització i prevenció,  i el mateix ha passat amb el finançament a les Comunitats Autònomes per a l’atenció social a les dones i els  seus fills i filles. Finalment, també han desaparegut els programes de formació i recolzament a l’ocupació. La mateixa Yolanda Besteiro, presidenta de la Federació de Dones Progressistes, en unes recents declaracions afirma que "les dones estan denunciant menys i s’estan separant i divorciant menys i conviuen més amb els seus maltractadors, fruit del descens dels recursos de les campanyes de prevenció i també per les retallades en atenció a les víctimes, sobretot en algunes comunitats autònomes i en el medi rural, on s’han tancat cases d’atenció a les víctimes."
Tot això, unit a l'acomiadament fàcil –especialment de les dones- i a la pèrdua de drets que Rajoy ha  imposat amb la seva Reforma Laboral, està dissuadint a moltes dones de denunciar que estan sent víctimes de la violència de gènere i augmentant el risc que corren tant elles com els seus fills i filles. Segons l’opinió de Besteiro, aquests condicionants s’uneixen al fet que, per culpa de la crisi, les dones tenen "menys recursos per atendre la seva situació de vulnerabilitat fruit de la violència de gènere que estan patint" i també tenen "menys oportunitats econòmiques", de manera que no posen punt i final a aquesta situació. "Opten per aguantar el maltractament, entenent que ho fan pel bé dels seus fills i per tenir les necessitats bàsiques cobertes".
Les dades són molt alarmant: de les 46 dones assassinades a Espanya durant 2012, només vuit havien denunciat el seu agressor, i quatre tenien mesures de protecció en vigor que els seus agressors van incomplir, un d’ells sense consentiment de la víctima i tres amb la seva aprovació. La veritat és que han disminuït les denúncies per violència de gènere. Des de gener de 2007 fins a juny de 2012 s'han presentat 735.664 denúncies per violència de gènere a Espanya. Entre gener i juny de 2012 s'han registrat 63.599 denúncies. Les trucades al telèfon 016 estan baixant a un ritme més que preocupant (només 4.322 trucades davant de les més de 6.500 del mateix mes de l’any passat).

Els socialistes defensem el manteniment de tots els drets que les dones havíem aconseguit com a conseqüència d’una lluita històrica de moltes generacions i denunciem les retallades del Govern del PP en matèria de prevenció de violència de gènere. Així mateix, continuarem fent propostes en positiu per aconseguir que el mercat laboral no discrimini a les dones i rectifiqui l’efecte pervers que la reforma laboral de Rajoy ha tingut sobre les dones en disparar l’atur femení fins a xifres i registres històrics mai assolits.

Article d'Aurora Rodríguez publicat al diari Més Tarragona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada