dijous, 14 de novembre del 2013

GOVERN CIU-ERC: TARRAGONA NO ÉS CATALUNYA?



El novembre de 2009 el Govern d’Entesa liderat pel president Montilla va presentar els pressupostos de la Generalitat per a l’any 2010 (el darrer de la legislatura), ja en un escenari de crisi econòmica. Es tractava d’uns pressupostos que destinaven 152 milions d’euros a inversions directes al Camp de Tarragona i 51 milions a la ciutat de Tarragona. Unes setmanes després CiU va convocar una roda de premsa on el seu portaveu parlamentari, Oriol Pujol (curiosament sempre portaven un dirigent de Barcelona per denunciar un presumpte tracte de favor a Barcelona), rodejat pels diputats i dirigents de CDC a les nostres comarques (entre els quals l’actual delegat de la Generalitat o l’actual alcalde de Reus) denunciaven, textualment, “el menyspreu del tripartit per Tarragona i el volum d’inversió ridícul d’uns pressupostos que mostren un desequilibri evident entre els diferents territoris del país”, segons es pot llegir encara a la sala de premsa virtual de CiU.

La setmana passada el Govern d’Artur Mas presentava els pressupostos de la Generalitat per a l’any vinent que, amb el suport d’ERC, suposen una inversió de 47 milions d’euros per al Camp de Tarragona i de 2,4 milions per Tarragona ciutat. La inversió per càpita en el marc d’aquest pressupostos baixa fins al 76 euros per cada tarragoní mentre que a Barcelona aquesta xifra s’eleva fins als 115 euros. En algunes de les nostres comarques les inversions són raquítiques (com és el cas del Priorat amb tan sols 500.000 euros) i en una, directament, és ridícula (la Conca de Barberà on tan sols hi ha una partida de 25.000 euros... per al conjunt de la comarca!).

Tenint present que els dirigents de CiU consideraven que 152 milions d’euros eren “un volum d’inversions ridícul” podríem pensar que s’hauran posat les mans al cap davant d’aquests pressupostos tan lamentables que divideixen com a mínim per tres allò que consideraven “inacceptable”. Doncs no. El mateix delegat del Govern que fa tres anys bramava contra el “desequilibri d’inversions territorials” ha donat per bons els pressupostos lamentant que la culpa que no siguin millors és del tripartit, d’Espanya i de la crisi econòmica. És a dir, que si el Govern d’Artur Mas decideix invertir 426 milions d’euros a Barcelona i tan sols 25.000 euros a tota la comarca de la Conca de Barberà la culpa també deu ser del tripartit, d’Espanya i de la crisi... però no del Govern i dels grups que li donen suport: CiU i ERC.

El projecte de pressupostos afegeix errors monumentals com la repetició de dues partides, una de 11,7 milions destinada a acabar la C-51 i una altra de 75.000 euros per pagar expropiacions que figura a dues comarques - Baix Penedès i també l’Alt Camp –Encara que sembli increïble una setmana després de ser presentats ni el delegat del Govern, ni els diputats de CiU, ni cap portaveu governamental ha estat capaç de donar-nos una explicació sobre aquest error. Incompetència, desídia, intent de “maquillar” els pressupostos? Serà això també “culpa del tripartit i d’Espanya”? Amb tota seguretat un intent d’inflar una mica un pressupost impresentable.

Si restem aquestes partides inexistents, el còmput total de les inversions al Camp de Tarragona baixen fins als 35 milions d’euros, la qual cosa ens situaria, proporcionalment, a la cua del país en inversions. Reconec que parlo des de la indignació perquè els socialistes estem convençuts que Tarragona i la seva gent no ens mereixem aquest menyspreu permanent del Govern de CiU i dels seus socis parlamentaris (ahir el PP i avui ERC), com tampoc ens mereixem el menyspreu del Govern de Rajoy que ha retallat les inversions a Tarragona en un 36%. Prou d’enganys i d’excuses que ja resulten patètiques! Encara estem en el tràmit parlamentari i, per tant, a temps per evitar aquest autèntic despropòsit. Els socialistes proposem a la resta de forces polítiques tarragonines que no votem uns pressupostos que no contemplin un volum inversor que no sigui, com a mínim, el que ens mereixem pel pes de la nostra població en el conjunt del país i per la potencialitat de les nostres comarques. Seran CiU i ERC capaços de negar quelcom tan elemental? Confiem que recordin allò que deien quan estaven a l’oposició els de CiU i els d’ERC quan eren al govern de progrés...

Article d'opinió de Xavier Sabaté publicat al Més Tarragona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada