divendres, 15 de novembre del 2013

CAL ALLIBERAR EL TRAM MONTBLANC-LLEIDA DE L’AP2



Aquesta setmana els alcaldes de Valls i Montblanc han fet una roda de premsa conjunta per exigir al Govern central que acceleri els treballs de construcció de l’A-27 fins a la capital de la Conca de Barberà. En primer lloc, vull donar una vegada més tot el suport del PSC a aquesta demanda i també una vegada més, donar la benvinguda a els no van ajudar gens quan era el moment a tirar endavant l’A 27 a aquesta revindicació, avui ja, per fi!,  unànime del territori. Va estar  un Govern socialista qui va iniciar el projecte, va estar de nou un  Govern socialista qui va licitar les obres i ha completat el primer tram Tarragona-El Morell, i (donada la inacció del PP en aquest tema com en tots) i estic convençuda que només amb un  Govern socialista s’acabarà l’A-27 fins a Montblanc.

Un cop dit això vull manifestar la meva sorpresa perquè en aquesta compareixença conjunta dels alcaldes de Valls i Montblanc (que també van ser els caps de llista de CiU i ERC per Tarragona en les darreres eleccions al Parlament) no van dir ni una paraula sobre els pressupostos de la Generalitat per l’any vinent que tornen a menysprear a Tarragona. Molt d’exigir al Govern del PP, estic d’acord, però res d’exigir al Govern de Catalunya, al els dos personalment donen suport, per tal que augmentin les inversions a les comarques tarragonines i també a l’Alt Camp i la Conca de Barberà, d’acord amb el pes de la nostra població al conjunt del país i de les seves necessitats. D’això ni una paraula. En fi...

Malgrat tot, sembla que el PP respon  a les reivindicacions com acostuma a fer el president del Govern d’Espanya en tot: amb el silenci. Per tant, això ens situa en un escenari en què cal donar resposta a la necessària millora de la mobilitat entre Valls i el conjunt del Camp de Tarragona amb l’interior del país i la posterior connexió amb Aragó i el nord de la península. Com fer-ho tenint en compte el context actual de crisi econòmica i de manca de recursos públics?

Els socialistes plantegem l’alliberament de l’autopista AP-2, en el tram comprès entre Montblanc i Lleida quan acabi la concessió l’any 2021, com a alternativa a la construcció de l’A-27 entre la capital de la Conca i la capital del Segrià. D’altra banda, també defensem un sistema de bonificació per als usuaris del territori habituals entre ambdós peatges i l’estudi del rescat avançat  de la concessió d’aquest tram i l’establiment d’un peatge tou. Així ho hem plantejat i defensat al Parlament i al Congrés de Diputats.

Perquè? Doncs perquè tots constatem que la carretera N-240 està saturada de vehicles el que ens obliga a trobar una solució ja que no sigui una demora a la construcció, pel que vèiem dilatada, de l’A-27 en el tram Montblanc-LLeida. El més raonable, per a nosaltres, és alliberar el peatge de l’AP-2. Cal tenir en compte que el cost del tram actual per autopista entre Montblanc i Lleida és de 7 euros, per als turisme, i de 15 euros per als camions, el que actua de factor dissuasiu. Des del PSC estem convençuts que l’ús bonificat del peatge entre ambdues ciutats suposaria un major aprofitament també de l’AP-2 que registra un volum de trànsit diari d’uns 11.000 vehicles quan la seva capacitat real és superior als 40.000.

Un darrer apunt. La construcció del tram Montblanc-Lleida de l’A27 implicaria una inversió de més de 300 milions d’euros que ara, sent realistes, semblen molt difícils d’assolir. En canvi l’alliberament del peatge requeriria una inversió de 129 milions d’euros, una quantitat significativament menor. A més, reduiríem l’impacte ambiental i aconseguiríem un estalvi econòmic que podríem destinar a nous projectes. Tots els arguments, doncs, avalen aquesta proposta. 


I acabo tornant a la nostra comarca i la seva connexió amb Montblanc: no podem acceptar cap alternativa ni cap dilació en   la construcció del túnel del Coll de Lilla, Valls i l’Alt Camp, la nostra gent i les nostres empreses, tant necessiten la connexió amb la costa com amb l’interior.  

Article de Núria Segú publicat al setmanari El Vallenc    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada