divendres, 24 d’octubre del 2014

UN ENTRE 80.000



El José és un veí de 67 anys del barri de Bonavista de Tarragona. Després de treballar tota la vida i pujar tres fills cobra una pensió de 731 euros al mes. Ahir mateix m’explicava que, de cara als mesos de tardor i hivern que ara vindran, farà el mateix que l’any passat, és a dir, passar el dia el centre cívic del barri per evitar haver d’escalfar la seva casa. “Amb el que ha pujat la factura no m’ho puc permetre. A més, els meus fills estan a l’atur i els he d’ajudar econòmicament. Vaig al centre cívic i al migdia demano a la noia que hi ha a la cafeteria si em pot escalfar el menjar que em porto de casa. És trist però faré tot el que faci falta per a què als meus néts no els falti de res.”

La realitat del José tan sols és un cas d’entre els més de 80.000 ciutadans de les comarques tarragonines (aproximadament un 11% del total de la població) que aquest hivern patiran restriccions de llum, aigua o gas per no dir aquells a qui es tallarà el subministrament elèctric per impagament de les factures. Així, mentre a Catalunya som incapaços de parlar de res més que no sigui la consulta del 9-N i el Govern del PP es dedica cada dia a posar-se medalles parlant d’una “recuperación econòmica” virtual desenes de milers de famílies no podran encendre la calefacció a casa seva, una realitat dramàtica a la que els Governs de Rajoy i de Mas semblen donar-li l’esquena.

Les dades són esfereïdores i posen els pèls de punta: en els darrers anys l’atur s’ha disparat fins al 26% de la població, els salaris han caigut, la pobresa i les desigualtats han augmentat i les dificultats de les persones per arribar a final de mes han crescut. Malgrat això, en el mateix període de temps, el preu de l’energia i de l’electricitat ha pujat fins a un 80%. Això ha provocat que moltes famílies, afectades de ple per les retallades i les pujades d’impostos de CiU i PP, tinguin gravíssim problemes per poder pagar les factures de la llum, l’aigua i el gas. A tot això cal sumar-hi l’angoixa, com em deia el José, que suposa per a molta gent l’acumulació dels deutes pel sobreesforç que han de fer per poder pagar els preus dels subministraments.

Tenint en compte aquest escenari tan deplorable és absolutament intolerable que el PP hagi tornat a utilitzar la seva majoria absoluta per rebutjar la proposició de llei contra la pobresa energètica que els socialistes vam presentar al Congrés dels Diputats. Què demanàvem? Quelcom tan bàsic com una tarifa social assequible d’electricitat i gas per a tota la ciutadania. Doncs els diputats del PP, entre els quals els de Tarragona, van votar en contra. Per culpa d’aquesta irresponsabilitat aquest hivern hi haurà persones que no es podran dutxar amb aigua calenta, famílies que passaran fred a casa seva i d’altres que no podran escalfar aliments. I això mentre el senyor Montoro ens assegura que “la crisis ya es cosa del pasado”. Ja és cosa del passat i són incapaços de votar a favor de què cap persona quedi abandonada a la seva sort sense un servei bàsic d’electricitat, aigua, llum i gas? Quina falta d’ètica...

Els socialistes denunciem aquesta indignitat i no ens resignem a ser-ne còmplices. Per això exigirem al Govern central i a la Generalitat una nova normativa que simplifiqui tràmits i eviti els talls de subministraments als ciutadans més vulnerables econòmicament.  


Necessitem mesures urgents i concretes JA. No podem esperar i emplaçar-nos a solucions futures després del “procés”. A la gent que aquest hivern passarà fred a casa seva la propaganda no els serveix per a res. Hem de fer un esforç entre totes les administracions per a què persones com el José, que ben bé s’ho han guanyat treballant tota la vida, puguin viure amb la dignitat que es mereixen.    

Article de Maria Jesús Sequera publicat al diari Més Tarragona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada