dimecres, 29 de febrer del 2012

CRISI DEL SECTOR DE LA SALUT A REUS. PROVOCADA? INTENCIONADA?


SALUT es la industria més important de Reus, pel que fa a generació d’ocupació altament qualificada, i estable i de difícil deslocalització. Ha generat una ocupació directa i indirecta de més de 6.000 llocs de treball, superant per molt a la resta d’indústries locals. El teixit productiu i empresarial de Reus gira al seu voltant. Ara està en perill i no podem consentir-ho, perquè res justifica, cap fragilitat d’aquest sector. Ha estat la recessió econòmica i no altres qüestions el que ha frenat l’impuls i el creixement econòmic de la nostra ciutat.

Però el risc de provocar un ensopiment general a Reus, s’evidencia dia rere dia, per les situacions de perplexitat col·lectiva que estan provocant les noticies que van apareixen al voltant de la gestió de INNOVA. Aquesta situació passa factura a la economia de la ciutat, i no només als responsables dels governs municipals anteriors.

Els cronistes oficials i oficiosos i els polítics de la ciutat son conscients de que porten a la població cap al Pedregal, si no reconstrueixen confiances. Si hi hagut responsabilitats penals sobre els fets que es denuncien, ara ja correspon decidir-ho a la justícia, i ara toca anar cap endavant sense perdre, a poder ser mes mocadors. Es fa molt necessari recuperar amb celeritat, el consens en temes de Salut, que ens va fer tant be a la ciutat en altres èpoques, on tots els partits polítics de Reus feien pinya al voltant de l’ Hospital.

No ens resultaria estrany, que per la situació estratègica que Reus havia adquirit al Sud de Catalunya, fora de l’àrea Metropolitana de Barcelona, pugui molestar i algú vulgui utilitzar Reus per canviar els models de creixement basats amb la iniciativa pública.El model d’implicació i participació dels municipis en la gestió sanitari que liderà SAGESSA, es qui ha permès la creació i la posterior consolidació a Reus del “Clúster” SALUT (o concentració d’empreses i institucions interconnectades en un àmbit particular, per tal de sumar esforços i ser mes competitius en les matèries objecte).

Al voltant del Nou Hospital Universitari de Sant Joan de Reus es desenvolupà Tecnoparc, donant un fort impuls a les empreses i institucions relacionades amb la Salut, la Universitat, els centres de Recerca, el CESICAT i per l’impuls de la ciutat i seu caràcter emprenedor, el Palau de Fires, i el Viver d’Empreses, entre altres.Es cabdal i molt important facilitar el seu desenvolupament, noexisteix un teixit empresarial local que pugui, en aquets moments substituir la inversió del sector públic. Per això les despeses i inversions en salut de la Generalitat a Reus poden considerar-se una despesa més de l’administracióretallable o modificable des de Barcelona, perquè són la principal inversió per la ciutat i també per les comarques del sud de Catalunya.

El governs d’ esquerres a Reus i a la Generalitat van aconseguir que el nostre territori tingués any rere any un tracte com mai, en els pressupostos i les inversions de la Generalitat, el reequilibri territorial formava part del seu Pla de govern. Ara no, tot el contrari el govern de CiU critica el centralisme de Madrid i practica el centralisme de Barcelona. Per Reus no es el mateix?

L’Alcalde de Reus gaudeix encara i dic encara, de la possibilitat de recuperar els consensos polítics i ciutadans necessaris, per refer espais de consens i recuperar la iniciativa necessària per superar aquesta crisis global. Crisis que localment ens afecta més que a altres ciutats del entorn que tenen altres mecanismes per combatre-la. El Clúster de Salut ha de seguir sent la industria de Reus més important, que arreli i consolidi localment sectors econòmics de gran valor afegit.

És vital pel nostre futur que “lo urgent no ens impedeixi veure lo important”, cal deixar de perdre el temps en picabaralles. No voldríem veure com des de fora ens ressituen a la baixa, al territori i al país.Reus mereix que els seus polítics pensin primer en Reus.

Article de Josep Maria Sabaté publicat al Diari de Tarragona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada