dilluns, 4 de juliol del 2016

CRT: PRIMER LES PERSONES


El projecte del CRT de Vila-seca i Salou ha estat un any a ralentí. Quan el juliol de l’any passat es publicava la primera aprovació inicial del Pla Director Urbanístic, pensàvem que al desembre de 2015 es podria aprovar de forma definitiva. Tanmateix, el passat dijous vam  tenir una segona aprovació inicial i per tant, fins al proper desembre no tindrem la definitiva.
No em referiré a les causes d’aquest endarreriment, però quan es parla dels perjudicis d’avançar eleccions i tothom pensa en els diners que comporten, penso en els altres inconvenients com la paràlisi de projectes importants per a un país i de plans d’actuació que s’aturen amb la consegüent pèrdua d’activitat econòmica i de llocs de treball que es podrien generar.
Però parlem en termes optimistes. Amb alguns retocs respecte dels ja previstos fa un any ( que no va rebre més que nou al·legacions ), tornem a tenir a exposició pública el Pla Urbanístic del CRT. I dic retocs perquè en realitat el volum de superfície destinada a joc s’ha reduït del sis al quatre per cent; els usos hotelers ( els que més s’han reduït ) un 30 % i una quantitat similar la destinada a pàrquings en superfície. Per tant no estem parlant de cap projecte nou. La llei que continua sustentant el projecte és la mateixa, els impostos que abans eren tan criticats també són idèntics ( tant la taxa del joc com la resta d’impostos ) i les complexes bases que regiran l’adjudicació definitiva també són les mateixes que es van publicar el 10 de setembre del 2015.
Alguns han volgut fer la comparació amb les quantitats que els primers promotors preveien al 2012. Però allò ja queda molt lluny; perquè els qui des de l’inici hem estat treballant el tema ja havíem reduït considerablement aquelles previsions.
Benvinguts doncs al consens els qui ara a darrera hora es volen atribuir mèrits. És bo que aquest projecte tingui quants més suports millor.
Queda camí per recórrer perquè comencem a veure màquines i veiem l’acabament de les obres espero que a començaments de 2019. Mentrestant hem de continuar treballant en quatre direccions:
En primer lloc l’adjudicació que ha de ser a operadors que ofereixin garanties i no només de solvència econòmica sinó també de bona gestió del negoci pròpiament.
En la previsió de la formació de les persones que hi puguin treballar. Aquest aspecte és important perquè se’n puguin beneficiar la gent del nostre territori com volem tothom. A més persones formades del territori, més possibilitats d’ocupar-se. Per cert, torna a sortir l’argument que els llocs de treball que es generaran no són els que voldríem. Suposo que es refereixen a que seria preferible indústries de personal molt qualificat amb retribucions altes. A les noves instal·lacions hi haurà llocs de treball de tot tipus: molt qualificats i no tant. Però cal recordar que hi ha milers de persones no qualificades que necessiten també feina.
En tercer lloc hem d’estar amatents a la qualitat de l’edificació i la seva relació amb l’entorn. Hem insistit des del primer moment en aquests aspectes des del primer moment així com en el tractament d’aigua, energia i residus. Hem de ser exemplars en l’eficiència, estalvi i ús d’energies renovables
Finalment, continuem especialment interessats en què l’u per cent de tota la inversió realitzada es destini a finalitats socials. Aquest va ser el darrer aspecte que vam negociar en l’anomenat acord del Pretori de 30 de març del 20124 i que finalment s’hi va incloure. Serà una bona forma de col·laborar a cobrir necessitats d’entitats de les nostres comarques que treballen amb les persones que més atenció hem de dedicar sempre.

Mirem-ho amb optimisme. Abans d’acabar l’any aprovació definitiva i espero que abans d’acabar 2017 ja veiem màquines treballant. La diversificació de l’activitat turística és imprescindible però sempre penso més en la principal conseqüència: els milers de persones que hi podran treballar i en les seves famílies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada