dijous, 18 de desembre del 2014

ORGULLOSOS DE SER SOCIALISTES



Quan era jove creia que el socialisme consistia en assolir uns determinats objectius materials per a les classes populars. Estava equivocat, és molt més que això. El socialisme és la manera de combinar la llibertat, la justícia, l’ètica i la solidaritat en un compromís permanent que no acaba mai. 

Dic això perquè quan repasso la transformació que ha viscut el nostre país en aquests darrers 30 anys em sento orgullós de ser socialista. Objectius de l’ideari socialista essencials com una sanitat i una educació públiques per a tothom, un sistema universal de pensions i uns serveis públics de qualitat formen part ja del nostre patrimoni col·lectiu com a societat. Més enllà de fases passatgeres puntuals, el consens ciutadà entorn del somni socialista del que coneixem com a Estat del Benestar és tan absolut que fins i tot aquells que ara l’estan desballestant i impulsen la seva demolició a base de retallades afirmen, hipòcritament, que tot aquest desgavell es fa per “salvar” aquest Estat del Benestar. No ens enganyen, però, perquè són la mateixa gent que fa 35 anys deien que bastir un sistema de protecció econòmic contra la desocupació era introduir el germen d’una economia “soviètica”, segons sentència inigualable del dirigent d’Alianza Popular Manuel Fraga.

No tot és un camí de roses lineal, és evident, i s’han comès errors. Potser el més greu de tots és que no hem sabut evitar que algunes poques persones hagin aprofitat la seva condició de representants de la sobirania popular per posar els seus interessos personals per damunt de les conviccions ètiques que afirmaven defensar (penso, per exemple, en l’intolerable cas de les targetes black de Bankia). Cal reforçar els controls democràtics per evitar que episodis tan rebutjables com aquests es tornin a produir en el futur.

Malgrat això, en un moment com l’actual en què tenim l’atur i la pobresa en límits històrics -una situació que conviu amb una evasió fiscal superior als 44.000 milions d’euros per part de les grans corporacions empresarials i de les grans fortunes- la vigència dels valors i principis socialistes tenen més raó de ser que mai. Continuarem lluitant per evitar aquest traspàs de recursos públics al sector privat de manera quasi regalada via privatitzacions i per redreçar aquest intolerable augment de les desigualtats socials, tal i com sempre hem fet els socialistes.       

I no ho hem fet sols, ni tancats en identitats pàtries que només es miren al melic, ho hem fet acompanyats de moltes persones d’arreu d’Europa i del món. I és que quan parlo d’orgull de ser socialista penso també en un adolescent anomenat Willy Brandt creuant el mar Bàltic en un vaixell de pesca per combatre la tirania de Hitler mentre altres, que després van fundar la Democràcia Cristiana donant lliçons de democràcia, es dedicaven a entornar elogis del dictador. Penso també en el president Allende sacrificant-se al Palau de la Moneda en defensa de la dignitat del Govern dels treballadors i penso en un grup de tipògrafs reunits clandestinament per crear un sindicat per reivindicar drets laborals bàsics com ara el descans laboral en diumenges o l’exclusió dels menors de 13 anys del món del treball.


Sí, estem orgullosos del nostre passat i de les nostres conviccions i compromisos. Orgullosos de ser socialistes.

Article d'opinió de Josep Masdeu publicat al Diari de Tarragona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada