dimarts, 9 de desembre del 2014

EL GOVERN MENYSPREA TARRAGONA




Ara fa exactament cinc anys el grup parlamentari de CiU va convocar una roda de premsa a Tarragona. El motiu? Denunciar un presumpte “desequilibri” en els pressupostos del Govern de progrés que, segons CiU, “prioritzaven” Barcelona en detriment de les comarques tarragonines. L’aleshores portaveu convergent Oriol Pujol (sí, curiosament CiU sempre portava algú de Barcelona per acusar als altres de centralisme) afirmava que el Govern del president Montilla “tan sols s’articula amb un objectiu que es diu Barcelona” ja que “només” s’invertien 152,4 milions d’euros al Camp de Tarragona (recordeu aquest “només”).  

Aquesta setmana el Govern de CiU ha presentat els pressupostos de la Generalitat per al 2015. Doncs bé, les inversions del 2010 -que ascendien a 152 milions- es redueixen ara a, exactament, només (ara sí)... 33.431.897 euros. És a dir, des de que Artur Mas és president del Govern les inversions de la Generalitat a les comarques tarragonines han davallat un 78%! Un 78% vol dir que de cada 10 euros de mitjana que rebíem amb el Govern de progrés n’hem perdut gairebé 8 amb CiU a la Generalitat. I què ha passat, al mateix temps, a Barcelona? Que les inversions del Govern han pujat. En els pressupostos de 2015, per exemple, les inversions directes a Barcelona creixen un 24% mentre que a Tarragona baixen un 30%. Com és possible aquest desequilibri tan escandalós i més que evident? No se’ns explica. Cap argument per part d’aquells que presenten uns pressupostos de 33 milions d’euros quan fa pocs anys qualificaven un volum inversor de 152 milions per Tarragona de “presa de pèl al territori.”  

Crec que si són coherents amb el que denunciaven amb tanta vehemència fa uns anys els diputats de CiU per Tarragona haurien de dimitir. En aquests pressupostos tan injustos que se’ns presenten Barcelona i la seva àrea metropolitana s’emporten el 76% del conjunt de la inversió mentre les sis comarques del Camp de Tarragona (que són, recordem-ho, el segon gran nucli de població de Catalunya) tan sols reben el 3,5% de les inversions. I això que representem el 9% del conjunt de la població de Catalunya! I tres quarts del mateix pel que fa al Govern del PP. Des de que Mariano Rajoy és president del Govern i Alejandro Fernández diputat al Congrés les inversions a Tarragona han caigut en més d’un 30%.


Ja n’hi ha prou, així de clar. Tarragona s’ha de plantar perquè s’està atacant ja la nostra dignitat. No som, ni volem ser, ciutadans de segona. Els socialistes exigim tant al Govern de la Generalitat com al Govern de l’Estat que inverteixin a les nostres comarques, com a mínim, el què ens mereixem pel pes de la nostra població i el dinamisme dels nostres emprenedors i teixit productiu. Ara és l’hora, sí, però del respecte a Tarragona i a les seves necessitats i anhels. Com podem fer front a la dramàtica realitat social que ens trobem a peu de carrer (a les comarques tarragonines ja hi ha 15.000 famílies que tenen a tots els seus membres a l’atur, a tots, i que no reben cap prestació, ni subsidi) quan se’ns retallen les inversions a dues mans, senyors de CiU i PP?  

Article de Xavier Sabaté i Núria Segú publicat al Diari de Tarragona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada