dimarts, 4 de febrer del 2014

CiU I ERC MENYSPREEN TARRAGONA



Els pressupostos de la Generalitat per enguany, aprovats per CiU i ERC, són una burla i un menyspreu a tots els ciutadans de Tarragona, així de clar. Les inversions destinades a la ciutat de Tarragona en el marc d’aquests pressupostos arriben tan sols a uns raquítics i ridículs 2,4 milions d’euros. Per fer-nos una idea clara del que suposa aquest despropòsit només cal recordar que l’àmbit de Lleida rep, en aquests mateixos pressupostos, més de 106 milions d’euros d’inversió. Que una ciutat com Tarragona, que supera amb escreix els 130.000 habitants i que és la capital de la segona conurbació urbana del país, rebi menys de 3 milions d’euros d’inversió total és un cop de destral al benestar dels tarragonins i al desenvolupament social i econòmic de la ciutat. Un cop a les esperances de tots els habitants de la nostra ciutat que veuen com el Govern d’Artur Mas, un cop més, no creu ni aposta per Tarragona. El conjunt de les sis comarques del Camp de Tarragona som el 9% de la població de Catalunya i només rebem el 5% de la inversió!

El tema és d’especial gravetat perquè aquest menyspreu de CiU i ERC se suma al del Govern del PP que ha reduït també les inversions directes a Tarragona en un 36% des que Rajoy va arribar a la Moncloa prometent que tenia “la formula para generar empleo y bajar impuestos.” Lluny de les falses promeses de tarragonisme que hipòcritament proclamen els dirigents del PP a la ciutat, aquest tarragonisme queda afònic i estèril a l’hora de traduir les bones paraules en accions concretes per Tarragona. El mateix balanç patètic del subdelegat del Govern, presentant com la gesta més gran de tots els temps la cessió d’un local a una entitat castellera, il·lustra a la perfecció allò que diem.

Els tarragonins i tarragonines no podem romandre de braços creuats, resignats, davant d’aquest menyspreu intolerable de què som objecte. Totes les entitats socials, cíviques i econòmiques, liderades per l’Ajuntament i l’alcalde Ballesteros, han protestat per aquest tracte discriminatori que ens perjudica. No és per a menys! Jo mateix, com a diputat socialista per Tarragona, vaig recollir les principals reivindicacions del teixit associatiu de la ciutat per introduir-les com a esmenes als pressupostos.

I quina ha estat la resposta dels diputats de CiU i ERC per Tarragona al Parlament? Rebutjar-les totes. Rebutjar inversions que la ciutat necessita com l’aire que respira com ara l’inici de les obres de la setena planta de l’Hospital Joan XXIII, les inversions imprescindibles en patrimoni romà a l’amfiteatre, la cobertura total de les places de la residència de la Mercè, el nou edifici de l’escola La Floresta, de l’Olga Xirinacs, de l’IES Tarragona, de l’escola l’Arrabassada, de l’institut Ponent de Camp Clar, etc. Posats a rebutjar fins i tot van menystenir la nostra proposta de destinar una partida econòmica a fi i efecte de construir el complex esportiu Sant Jordi i les inversions necessàries per garantir l’èxit dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2017. Tot rebutjat.

Per contra, CiU i ERC van pactar entre ells, unilateralment, una sèrie d’esmenes a incorporar als pressupostos. Recordo la meva consternació a l’hora d’anar-les llegint perquè vaig trobar inversions per a Vic, Viladecans, Abrera, Mataró... però ni una de sola per a Tarragona. Ni una! Encara que sigui per dissimular! I és que en l’univers mental de CiU i d’ERC, com en el del PP al Govern de l’Estat, Tarragona senzillament no existeix. Tampoc no hi ha ningú de la nostra ciutat als Governs d’Artur Mas des de fa tres anys. Així, els mateixos que es passen el dia denunciant -cert- el centralisme de Madrid en detriment de Catalunya practiquen a la perfecció el centralisme de Barcelona en contra dels interessos objectius de Tarragona. Proveïts d’una doble moral, denuncien una manca d’inversió del govern espanyol a Catalunya però voten alegrement al Parlament uns pressupostos que passen de llarg de Tarragona.

El pitjor és que aquest menyspreu es traduirà en més retallades i problemes per als aturats tarragonins (que no podran comptar amb plans d’ocupació), per a la nostra gent gran (sense places de residència, ni prestacions socials), per als nostres escolars (sense els equipaments educatius que necessiten) i per al conjunt de la ciutadania que veurà com la Generalitat no inverteix en cap projecte capaç de generar nous llocs de treball.


El més esperpèntic d’aquest autèntic despropòsit és que els autors d’aquesta injustícia es passen el dia parlant de “la llibertat de Catalunya” quan fan menys lliures a centenars de milers de catalans i catalanes. Humilment els emplaço a què entenguin que aquesta “llibertat” es queda en una expressió buida de concepte quan s’aproven pressupostos que obliden i que lesionen greument els interessos de 130.000 ciutadans d’aquesta pàtria que es vol “lliure”.

Article de Xavier Sabaté publicat al setmanari La Ciutat de Tarragona       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada