dimecres, 23 de maig del 2012

EL PSC PREGUNTARÀ AL CONGRÉS SOBRE EL FUTUR I LA SUPERVIVÈNCIA DELS JUTJATS DE LES COMARQUES TARRAGONINES



El coordinador dels diputats i senadors del PSC a les Corts Generals i diputat per Tarragona, Francesc Vallès, ha anunciat aquest dimecres que el grup socialista ha presentat al Congrés una bateria de preguntes dirigides al ministeri de Justícia “per tal que ens digui si té intencions de mantenir, suprimir o agrupar algun dels jutjats de Falset, Valls, Gandesa i Amposta, així com la seva afectació amb la resta, tal i com proposa un informe del Consell General del Poder Judicial.”



Segons el diputat socialista, “s’ha generat una àmplia preocupació i confusió” després que el Consell General del Poder Judicial publiqués, el passat 3 de maig, un informe que sota el títol Bases per a una nova demarcació judicial proposa la supressió de diversos partits judicials. “L’agrupació o supressió de partits judicials anirà en detriment d’un servei públic tan essencial per a la ciutadania com l’accés a la justícia. En aquest sentit, augmentar la distància entre els ciutadans i els jutjats suposa, a més, una injustícia per als veïns de comarques demogràficament poc poblades, com és el cas del Priorat, que, en cas de tirar endavant aquesta proposta, s’haurien de desplaçar-se desenes de quilometres per poder accedir a la xarxa bàsica del nostre sistema de justícia. Per tot plegat, els socialistes ens oposem a aquesta supressió de partits judicials.”


Vallès ha recordat que un dels partits judicials que estan en risc per aquest informe, el de Valls, és el número 4 de la demarcació de Tarragona i dóna servei a quasi 70.000 ciutadans. En total comprèn tres jutjats de primera instància i instrucció que cobreixen 43 municipis de l’Alt Camp i de la Conca de Barberà. “Seria una aberració i una nova agressió a la ciutadania suprimir aquest jutjat”, ha subratllar el diputat socialista.


Critica a l’augment de taxes


Així mateix, Francesc Vallès també ha criticat l’augment de les taxes judicials endegat tant per la Generalitat com per l’executiu de Mariano Rajoy. “Per posar només un exemple, aquests augments incrementen en un 200% les taxes per poder efectuar una apel•lació a un tribunal de justícia. Això ha fet passar el cost d’aquesta interpel•lació dels 300 euros actuals a quasi 1.000 euros si sumem els augments de les noves normatives, és a dir, un abús particularment injust si tenim en compte l’actual context de crisi econòmica. En definitiva, totes aquestes mesures gairebé fan impossible l’accés a la justícia per a la gran majoria de ciutadans de les nostres comarques.”


“Per un costat tenim aquest augment desproporcionat de taxes (que a Catalunya contempla l’increment de les taxes de la Generalitat amb les de l’Estat), però a més patim una manca d’inversió en els programes de modernització d’equipaments judicials, incertesa en relació al nou model d’oficina judicial i la disminució de noves places de jutge. Tot plegat, genera desconcert en els agents implicats en el funcionament de la justícia”, ha conclòs el diputat socialista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada