dilluns, 29 de gener del 2018

DE VERITAT “NO ENS HEM DE FICAR EN AIXÒ” SENYOR RAJOY?



En unes manifestacions particularment indignants l’actual president d’Espanya i líder del PP, Mariano Rajoy, en ser preguntat en una entrevista a la radio sobre quines mesures pensa emprendre el seu Govern per combatre la bretxa salarial entre home i dones (ras i curt: la diferència entre el que cobren els homes i les dones per fer la mateixa feina) ha respost el següent: “no ens fiquem en això”. Estupefacció general.

Estupefacció i indignació. I justificada. Aquí i ara, a les comarques tarragonines, les dones cobrem, de mitjana, 252 euros mensuals bruts menys que els homes per fer la mateixa feina. O el que és el mateix, tenim una bretxa salarial d’un 22’5% de mitjana de diferència entre els salaris que perceben els homes i les dones amb la mateixa responsabilitat professional. Un percentatge superior, fins i tot, a la mitjana nacional.

I “no ens hem de ficar en això”, senyor Rajoy? Doncs els i les socialistes creiem que sí ens hem de ficat en això. I ficar-nos molt perquè les dades objectives del mateix Govern del PP són prou eloqüents i esdevenen una vergonya col·lectiva. Les socialistes volem una societat on es garanteixi la igualtat salarial real entre homes i dones, una realitat que ara mateix no existeix. Per això vàrem impulsar una proposició no de llei al Congrés sobre conciliació i coresponsabilitat que ha estat aprovada amb el vot a favor de tots els grups, tret de –oh sorpreses de la vida!- el PP.

Què volem amb aquesta iniciativa? Doncs posar el fil a l’agulla a la regulació de la contractació a temps parcial i les hores extra que patim les dones, a la bretxa salarial, fomentar els permisos de paternitat i maternitat per tal de fer-los iguals –obligatoris i intransferibles-, garantir la universalització de l’ensenyament entre els 0 i els 3 anys, revitalitzar la llei de dependència congelada pel PP i racionalitzar els horaris, tant en l’àmbit públic com privat. No “ficar-nos en això”? Doncs cal “ficar-nos” de ple!

I segur que moltes dones que estiguin llegint aquestes línies m’entendran a la perfecció. Dones que pateixen aquesta bretxa salarial, dones que tenen contractes a temps parcial (el 70% del total de contractes a temps parcial afecten a dones), dones que han de treballar i, alhora, tenir cura dels avis o dels nens petits, per posar només uns exemples punyents quotidians i diaris.


Rajoy diu que “no ens hem de ficar en això” però les socialistes creiem el contrari, que ens hem de “ficar en això” i que el PP no pot continuar amagant el cap sota l’ala, com els estruços. És responsabilitat de tots i de totes que la necessària igualtat entre homes i dones a la nostra societat sigui una realitat tangible i per aconseguir-ho cal que esdevingui una prioritat política absoluta. Creiem que l’obligació d’algú com el president del Govern és precisament la contrària que ha explicitat Rajoy. Ha de tenir la valentia i el coratge “d’entrar en això”. I no deixar-ho tot en mans dels mercats, d’una realitat laboral encara amb molts tics masclistes i d’una dinàmica injusta que perjudica greument les dones. Què llargs se’ns faran els dos anys que encara queden fins a les eleccions generals...    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada