dijous, 20 de març del 2014

TORREDEMBARRA NECESSITA UN CANVI



A Torredembarra, a l’igual que a la resta de Catalunya, ja fa molt de temps que estem parlant de la necessitat de tenir un Projecte engrescador i eficaç que permeti afrontar el greu problema de la desigualtat social i la pobressa, una greu situació  que no només no anem apaivagant, sinó que s’incrementa dia a dia de forma feridora per a moltes famílies què estan arrivant, sinó hi son ja,  a límits d’exclossió social: famílies senceres a l’atur, malnutrició infantil, probressa energètica i altres formes que fomenten lleis aprovades pel Partit Popular,molts cops amb el beneplàcit de CiU a l’Estat i a l’inrevès a Catalunya,  i que incrementen les situacions d’engoixa com ara retallades a la Lleis com de la Dependència, el co-pagament de medicaments, la Reforma Laboral i un llarg etcetera d’altres retallades i reformes vergonyosses per antisocials.

Deu fer més de mig anys que a Torredembarra se’ns parla per part del Govern (CiU-PP-GIT) de la existència d’una Taula Social per tal d’afrontar aquest greu problema.

Torredembarra no és una illa, cada cop son més les famílies que fan cua a Càritas i cada cop son més aquells que no poden pagar aigua i llum, i la sensació de deixadesa s’estén pel municipi, dirigint totes les mirades, com així ha de ser, cap a l’equip de Govern que ara per ara no ha pogut solucionar un problema que s’està generalitzant i només ho afronta de forma personalitzada sense tenir en compte que si no tenim polítiques ajustades a les necessitats col·lectives no avancem en res.

Deia que el Govern ha venut una Taula Social que ara per ara es desconeix el treball realitzat, ja que han vetat la participació dels diferents grups polítics i la manca d’informació és total. No sabem encara si s’ha fet una anàlisi de la situació, no sabem encara, més de sis mesos desprès, quines son les conclusions – si n’hi han – que hagin pogut arribar una Taula que només hi participen els tècnics municipals i la regidoria corresponen.

El fet és que no tenim cap proposta ni s’espera. La Taula Social ha nascut sense potes al marginar entitats i partits, i per tant l’esfera de treball és molt limitada i sense capacitat de aconseguir consensos ni acords.

Cal dons, un fort canvi en aquest sentit. El problema és massa greu com per creure que amb polítiques caritatives i gens solidàries donem passos reals per afrontar el problema. És molt greu que a aquestes alçades desconeguem quants torrencs tenen problemes d’alimentació, o bé de llar o bé de pagaments. Com fer les polítiques correctes sense tenir aquestes dades?. Impossible. Com arribar a un acord consensuat a on tots tinguem una complicitat per tirar endavant fórmules que ens permetin garantir una atenció a l’alçada de les necessitats ? Impossible.

L’actual Taula Social, passa sense pena ni glòria, com un ens que tothom diu que existeix però que ningú ha vist.

Quina és la proposta socialista: Una Taula Social transversal i participativa amb entitats i col·lectius compromesos amb la lluita contra la pobresa, realitzar, conjuntament amb les institucions més properes, un treball de camp on tinguem els números reals de la situació – aturats de llarga durada, famílies sense ajuts... -, un Pla d’actuació per pal·liar els casos més sagnants i posar las bases per aconseguir un Pla de Treball que contempli: pressupostos adaptats a la realitat social, creació de nous serveis que generin llocs de treball, una programació d’ajuts en beques menjador complementàries a les existents, signar un conveni amb el SOC per oferir serveis no només per Torredembarra sinó també per totes les poblacions del Baix Gaià (amb les quals s’haurà de fer un Pla de Xoc davant situacions extremes), com ara la creació d’una oficina de orientació i preparació de cursos dirigits a joves i aturats.


Tenim un gran problema i malgrat les barreres legals, la manca d’ingressos i altres problemes administratius, el que ens cal és voluntat política, estar al costat de la gent i fer els impossibles per cercar les solucions necessàries per garantir el benestar dels qui ara pateixen les conseqüències d’una crisis generada per les grans fortunes i que uns governs insensibles els hi giren l’esquena salvant bancs i retallant allò que és de tots.

Article d'opinió de Jordi Solé publicat al Més Tarragona  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada