dijous, 27 de març del 2014

EL QUE ES VA OBLIDAR DE DIR EL SUBDELEGAT DEL GOVERN



Reconec que em va sorprendre. Ho vaig haver de llegir tres vegades i encara em va semblar més un text enormement singular. Em refereixo a l’article escrit pel subdelegat del Govern a Tarragona, senyor Sierra, en defensa de la reforma local que l’executiu de Rajoy vol imposar o sí o sí.

Comença el seu raonament el subdelegat afirmant que la política “es basa en l’ús de la paraula com a instrument per arribar al consens.” Potser no n’és conscient però el senyor Sierra acabava de fer un homenatge a la paradoxa. I és que la reforma local a la què se’ns insta al “consens” ha aixecat el rebuig de totes, i subratllo i remarco TOTES, les forces polítiques representades als consistoris de l’Estat: PSC, PSOE, CiU, ERC, IU, BNG, Coalición Canaria, Compromís, ICV, Chunta Aragonesista, etc. Un fet inèdit i sense precedents, totes les forces municipalistes en contra d’aquesta reforma insensata. És més, fins i tot alguns alcaldes i regidors del mateix PP han mostrat el seu rebuig a les pretensions de Montoro, com l’alcalde del Ferrol i president de la Federación Gallega de municipios y provincias que ha expressat la seva “oposición frontal” a aquesta reforma local del Govern. Podria reflexionar el senyor Sierra sobre la dimensió d’aquesta oposició quasi unànime del món municipal a aquesta llei que ell defensa amb tanta vehemència (si tothom diu que el vestit de l’emperador és blau, no serà que és blau?) D’altra banda, després de tres anys de Govern de Rajoy fins i tot els més ingenus ja saben el que significa “consens” pel PP.

A continuació el subdelegat del Govern se sorprèn de què el món municipal digui que la reforma del PP és un atac contra “l’autonomia” dels Ajuntaments. “Contra quina autonomia atempta aquesta llei?”, es pregunta. Li explico amb molt de gust. A la província de Tarragona, de la qual ell és el subdelegat del Govern, la reforma local comportarà que el 90% dels ajuntaments (és a dir, tots excepte els 10 municipis tarragonins amb més de 20.000 habitants censats) quedin buidats de competències que s’atribuiran majoritàriament a la Diputació de Tarragona.

Podrà la Diputació assumir la gestió de 180 ajuntaments de la província? No, com saben molt bé els ideòlegs del PP. I aleshores, què? La mateixa llei ens dóna la resposta en obrir la porta a la privatització dels serveis públics municipals i la desaparició dels serveis socials locals. Vull destacar això perquè a la pràctica es produirà una privatització, no la racionalització, no la sostenibilitat, de serveis municipals essencials com l’aigua potable, la recollida de la brossa, la neteja de la via pública, el tractament de residus, plans d’ocupació, etc.

En segon lloc, en quedar buidats de competències, aquests ajuntaments hauran d’acomiadar treballadors municipals. Segons els càlculs de les mateixes associacions de municipis això, pel cap baix, pot suposar que més de 2.000 treballadors municipals de les comarques tarragonines es quedin al carrer (i això en una província que ja acumula 74.000 aturats registrats).

L’excusa del PP és la de sempre: l’estalvi de milers de milions d’euros de recursos públics. Una altra mentida. Sap el PP que els ajuntaments gestionen el 15% de la despesa pública però que tan sols representen el 4% del deute públic? Sap el senyor Sierra que el 85% dels regidors de les nostres comarques no cobren absolutament res en l’exercici de les seves responsabilitats polítiques? 

Finalment, ens explica el subdelegat que –i cito textualment- “el Govern d’Espanya respon solidàriament dels compromisos assumits per altres administracions ja que totes són Espanya.” Sorprenent afirmació ja que el Govern d’Espanya el que fa és que autoritza a les altres administracions a fer crèdits que pagaran, puntual i religiosament, amb els corresponents interessos els propis Ajuntaments. Està de broma el senyor Sierra o no sap com funcionen els “pagament-préstecs” del Govern espanyol?


En darrer terme constatem que la subdelegació del Govern s’ha convertit en una mena d’oposició de l’oposició i es dedica a respondre a les denuncies dels grups polítics (tasca que, almenys en teoria, haurien de fer els diputats del PP) enlloc d’explicar l’obra de Govern al territori (potser perquè no hi ha res a explicar.) Tan sols m’atreviria a recordar al senyor Sierra que des de que ell és subdelegat del Govern i el senyor Rajoy està a la Moncloa les inversions de l’Estat a Tarragona han davallat un 33%, l’atur i les desigualtats s’han incrementat fins a límits mai assolits i que ja hi ha més de 13.000 famílies tarragonines amb tots els seus membres, tots, a l’atur i sense percebre cap prestació o subsidi que els permeti viure amb dignitat. Potser seria interessant que dediqués les seves energies a fer alguna cosa per pal·liar aquesta situació enlloc d’il·lustrar-nos sobre “l’elasticitat del llenguatge”.

Article de Josep Masdeu publicat al Més Tarragona i al setmanari Notíciestgn  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada