divendres, 15 de juny del 2012

UN NOU MODEL D'ATENCIÓ A LES URGÈNCIES SANITÀRIES?




Aquesta setmana el delegat de la Generalitat al Camp de Tarragona i el director dels serveis territorials de salut han estat a Valls per explicar-nos els resultats del “nou model” dels serveis d’urgències a l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Un “nou model” que no han tingut cap problema en qualificar com a “exitós”. Però, de quin “nou model” ens parlen? Són conscients el senyor Nin i el senyor Mercadé dels greus problemes que tenen els ciutadans de Valls per obra i gràcia de les retallades que ha impulsat el SEU Govern.

De fet, el que han vingut a fer és posar el qualificatiu de “nou model”  a l’atenció que ara tenim fruit de les retallades i a més pretendre que ens creiem que em millorat en atenció sanitària, com és nota que fan servir poc l’atenció sanitària pública!. El nom correcte seria: el model retallat d’atenció a les urgències.

En que es tradueix tot això a l’Alt Camp i a la Conca de Barberà? Doncs, amb una reducció dels horaris d’atenció als ambulatoris i amb una reducció dels efectius de transport sanitari (ambulàncies) destinats a  atendre les urgències. I pel que fa referència al Pius Hospital?,  un augment exponencial de les llistes d’espera per poder operar-se al Pius Hospital i també un augment dels ingressos per mútues i privats al Hospital, alguna relació hi deu haver, no?. En aquests moments, ja hi ha més de 1.000 vallencs i vallenques en llista d’espera per poder operar-se, el que suposa un increment de més del 40% en relació a la realitat que hi havia durant el darrer any de Govern de progrés, al desembre de 2010 i això en només un any. A més, Valls, té l’honor d’encapçalar la llista d’hospitals del Camp de Tarragona amb el  termini d’espera per operar-se més llarg de tots.

En el conjunt de Tarragona aquestes llistes d’espera per a intervencions garantides ja superen el llindar dels 20.000 ciutadans i no hi ha cap indici que en el nostre horitzó proper aquestes xifres tendeixin a disminuir. Ans al contrari, tot augura una nova retallada dràstica del pressupost de salut en el marc dels pressupostos de l’any vinent.

D’aquestes qüestions, de com ho farem per redreçar la situació i no abocar a que qui pugui es pagui una mútua o directament la intervenció i  qui no pugui, s’esperi. No de  propaganda i autobombo irreal, haurien de venir el senyor Nin i el senyor Mercadé a donar-nos explicacions a Valls.

Article d'opinió de Núria Segú publicat al setmanari el Vallenc  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada