dijous, 1 de desembre del 2016

GOVERN DE JUNTS PEL SÍ I LA CUP: ÉS QUE TARRAGONA NO ÉS CATALUNYA?



El novembre de 2009, ara fa set anys, l’aleshores portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, va convocar amb caràcter d’urgència una roda de premsa a Tarragona. El motiu? Denunciar el que, segons l’aleshores Convergència i actual Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), era “un menyspreu del tripartit per Tarragona ja que s’han atrevit a presentar uns pressupostos amb una inversió ridícula per les comarques del sud de Catalunya que mostren un desequilibri evident amb altres territoris del país.” Al costat del senyor Pujol, cal recordar-ho, la plana major de CDC a Tarragona amb els diputats al Parlament al capdavant. I quina era aquesta inversió qualificada de “ridícula”? 152 milions d’euros.

Aquest dimarts el vicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha presentat els pressupostos de la Generalitat per al 2017. Són uns comptes, segons ens diu el mateix Junqueras, “expansius”, que deixen enrere el context de crisi i que incrementen inversions i partides pressupostàries. I quina és la inversió destinada a les comarques del Camp de Tarragona en aquests pressupostos “expansius” que incrementen inversions i partides? Doncs exactament 45’9 milions d’euros, és a dir, tres quartes parts menys del que els que ara tenen la responsabilitat de governar qualificaven d’inversió “ridícula”.

Se’ns dirà que es tracta d’un fet aïllat fruït d’un context extraordinari. Engany. Durant tot el període de Govern catalanista i d’esquerres dels presidents Maragall i Montilla, en els que també hi havia ERC, les inversions a les comarques del Camp de Tarragona en cap cas van baixar de 120 milions d’euros. Per contra, des que Artur Mas és president i ara amb Puigdemont al capdavant de la Generalitat, primer amb el PP i després amb el suport d’ERC i la CUP, les inversions al Camp de Tarragona en cap cas, en cap, han arribat als 50 milions d’euros. No és un fet aïllat, és un oblit sistemàtic i sostingut en el temps per part d’aquells que volen donar lliçons de patriotisme i d’equilibri territorial tot el dia.  

Se’ns dirà també que tot és culpa d’Espanya, de la crisi econòmica o de la conspiració galàctica. Fals. Són uns pressupostos elaborats pel Govern de Junts pel Sí (PDECat i ERC) que seran aprovats amb el vot dels diputats de la CUP que fa tan sols dos anys bramaven contra les retallades en educació i salut i que ara poden arribar a validar uns pressupostos que contemplen una inversió, per exemple, en salut inferior a la què teníem el 2010. Són ells, els que aprovaran aquests comptes, els que han decidit reduir les inversions a les comarques tarragonines, ells sabran amb quina legitimitat.  
 
Reconeixem que parlem des de la indignació que ens provoca la convicció que tenim que Tarragona i la seva gent no ens mereixem aquest menyspreu permanent del Govern de Junts pel Sí amb el suport de la CUP. Prou d’enganys i d’intentar justificar l’injustificable! Encara som a temps d’evitar aquest autèntic despropòsit en el tràmit parlamentari dels pressupostos. En nom del grup socialista emplacem a la resta de grups, començant pels que donen suport al Govern com és el cas de Junts pel Sí i la CUP, a què no votem uns pressupostos que no contemplin, com a mínim, el que ens mereixem pel pes de la nostra població en el conjunt del país. No pot ser que siguem el 10% de la població de Catalunya i només rebem el 5% del total de les inversions de la Generalitat. O és que les comarques de Tarragona no són Catalunya, senyors de Junts pel Sí i la CUP? És el mínim del mínim que podem demanar en nom de Tarragona. En cas contrari expliquin a la ciutadania tarragonina perquè els pressupostos passen de llarg de Tarragona i de les necessitats dels ciutadans del sud del país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada