dimecres, 23 de febrer del 2011

INVERSIONS EN SALUT: ALARMISME I DEMAGÒGIA DEL GOVERN


El Pla d’inversions en infraestructures sanitàries 2004-2012 suposa una inversió de 5.400 M€, i el 60 % de les actuacions ja estan acabades. El Pla és un instrument de planificació, que d’acord amb les necessitats de salut de la població detectades per les regions sanitàries i els governs territorials de salut, estableix les actuacions a desenvolupar per tal de millorar i modernitzar les infraestructures existents. L’ objectiu que es persegueix és aconseguir que els ciutadans puguin resoldre la major part dels seus problemes de salut en el seu entorn de residència.

El Pla pretén millorar l’atenció a tot el territori en termes d’accessibilitat i proximitat, i també incrementar la capacitat de resolució de problemes i la qualitat assistencial de la xarxa d’ equipaments de salut d’ utilització pública.

Durant els primers mesos de l’any 2010, i com a conseqüència de la crisi econòmica, el departament de salut desenvolupa un conjunt de mesures per tal racionalitzar els seus consums. Aquestes contemplen vàries línies d’actuació, algunes d’immediata aplicació, reducció de salaris, reducció de tarifes als centres concertats, mesures en l’ àmbit de farmàcia etc., i d’altres, que tot i tenint un impacte similar pel que fa al pressupost en conjunt, són de més lenta aplicació.

Aquest ajust del Pla d’Inversions es va fer tenint en compte tres qüestions. La primera és l’absolut respecte als objectius del pla, és a dir, cap projecte aprovat pel departament quedava sense concreció temporal; la segona que la participació del capítol d’inversions en el pressupost de salut dels anys 2010 a 2014 no superes el 2,5%; i la tercera, que els sistemes de finançament de les obres fossin via GISA, ICF equipaments, Convenis amb Ajuntaments, sense oblidar que calia assegurar les inversions d’alguns centres via concerts i plans d’ empresa.

En aquest nou pla ja fruit d’una racionalització dels consums, per part del departament de salut liderat per la consellera Geli, hi caben totes, absolutament totes les inversions previstes i aprovades. Les inversions contemplades en el Pla 2004 – 2015 hi són totes les considerades necessàries i imprescindibles per garantir el futur més immediat de la nostra xarxa de centres de salut. La partida destinada a inversions, incloses les ampliacions i reformes de centres, ha estat al 2010 un total de 244 M€, el que ha suposat un percentatge de menys del 2,5%. Els actuals consellers d’Economia i el de Salut saben perfectament que aquestes dotacions estan al límit per tal de mantenir el teixit productiu i si fem cas del conseller d’Empresa i Ocupació precisament aquest és l’ objectiu preferent d’aquest Govern.

El Govern actual, en no endegar les inversions previstes amb els temps acordats i paralitzar els projectes iniciats o les obres ja adjudicades únicament aconsegueix confondre als ciutadans, desorientar als professionals i faltar al respecte als ajuntaments implicats al no assumir els compromisos adquirits. No és un bon començament de legislatura, i no ajuda a racionalitzar la despesa donat que aturar projectes pot ser més car que seguir-los fent. Per tant, què es pretén amb tot això: frenar la contínua capitalització de la xarxa publica endegada per l’anterior govern? Per defecte, encoratjar a la iniciativa privada a invertir amb garanties? Si creiem certament en el model de provisió pública és necessari reconduir aquesta situació, fent possible el Pla d’ Inversions 2004 – 2015.

Article de Josep Maria Sabaté publicat al Diari de Tarragona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada