dimecres, 9 de novembre del 2016

SÍ ALS JOCS MEDITERRANIS!



A Tarragona i al conjunt de les comarques tarragonines mai ningú ens ho ha posat fàcil. Ningú ens ha regalat res però sempre hem estat capaços de superar les adversitats. Ha passat i tornarà a passar ara amb la gran oportunitat que suposen els Jocs Mediterranis que seran un èxit malgrat els pronòstics dels profetes del catastrofisme que es limiten a posar pals a les rodes sense plantejar absolutament res en positiu.

Fa poc vaig tenir l’oportunitat de seguir la conferència d’un periodista esportiu que recordava els entrebancs que van haver de superar els Jocs Olímpics de Barcelona 92. També aleshores grups minoritaris demanaven el “boicot als Jocs” adduint que serien els Jocs de la gana, de l’especulació, de la corrupció, i de totes les plagues bíbliques. Després dels Jocs la nèmesis, venien a dir. El mateix alcalde Maragall recorda a les seves memòries els insults i desqualificacions que va rebre. Malgrat tot, el projecte, amb el suport i implicació de la majoria de la ciutadania, va tirar endavant i va esdevenir un èxit col·lectiu. El periodista en qüestió va acabar la seva intervenció amb aquesta pregunta retòrica: “Algú s’imagina la projecció actual de Barcelona sense l’impuls que van suposar els Jocs Olímpics?” No! Va ser la resposta quasi instantània dels presents a la sala.   

Defensava un insigne tarragoní, Antoni Rovira i Virgili, que a la vida cal convertir les dificultats en noves oportunitats. La vida, deia, és un continu aprenentatge que s’enriqueix amb els obstacles i, fins i tot, amb els errors, els propis i els aliens. Amunt i endavant, amunt i endavant. Els Jocs Mediterranis de Tarragona no són un projecte d’una persona, ni d’una ciutat, ni tan sols només del conjunt de les comarques tarragonines. Són un projecte i una oportunitat de país. Així ho va entendre el Parlament de Catalunya quan va aprovar una resolució unànime de suport als Jocs. I remarco: unànime, amb el suport de CiU, ERC, PSC, ICV, PP, Ciutadans i la CUP.   

Aquest és el camí que hem de seguir. A la Diputació de Tarragona ho hem entès des del primer moment apostant per desenvolupar un seguit d’accions de millora a les instal·lacions esportives de les subseus olímpiques. Unes instal·lacions que romandran operatives després dels Jocs per a ús de la ciutadania d’aquestes 16 subseus olímpiques. El llegat, doncs, serà extraordinàriament positiu ja que guanyarem en projecció exterior, arribada de nous visitants amb el que això comporta pels nostres sectors comercial, turístic i de restauració, creació de nous llocs de treball i generació d’activitat econòmica. Vull, en aquest sentit, fer explícit el meu reconeixement al treball lleial i positiu que estan duent a terme tant l’alcalde de Tarragona com el president de la Diputació.


Finalment, un element que considero molt important i del que no se’n fa suficient ressò. Els Jocs seran una oportunitat per a què Tarragona lideri la necessària revitalització ètica i moral d’un Mediterrani que ha de ser un espai de pau, progrés i llibertat. Un Mediterrani que sigui una àgora d’intercanvi cultural i no una frontera que separa un nord benestant d’un sud en conflicte i on les persones perden la vida intentant arribar al somni europeu. Uns Jocs de valors, uns Jocs al servei de les persones, uns Jocs que suposin treball i noves oportunitats. Uns Jocs que tenim a tocar i que seran un èxit gràcies a la implicació de la Tarragona orgullosa de la seva identitat que mai ha fallat en el decurs de la seva mil·lenària història.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada