dimecres, 23 de novembre del 2016

QUÈ ÉS EL PLA D’ACCIÓ MUNICIPAL DE LA DIPUTACIÓ?



“Sense els serveis que rebem de la Diputació, la veritat, no sabríem ni per on començar”. Aquesta frase que vaig escoltar fa poc d’un alcalde d’un dels pobles demogràficament petits de les nostres comarques em va recordar la importància dels serveis i ajudes que des de la Diputació de Tarragona es posen al servei dels nostres ajuntaments a fi i efecte de millorar la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes.

I és cert. Sense, per exemple, els serveis que desenes d’ajuntaments tarragonins reben de la Diputació en forma d’assessorament jurídic o fiscal, serveis urbanístics i d’enginyeria, administració electrònica, gestió de la recaptació tributària, plans d’ocupació, etc. molts pobles petits o ciutats mitjanes tindrien veritables problemes per donar als seus ciutadans els serveis essencials que demanen i que es mereixen.

Què és, doncs, el Pla d’Acció Municipal (el PAM) que impulsem des de la Diputació? Una eina més posada al servei dels ajuntaments del territori. Una eina que durant els propers quatre anys destinarà 80 milions d’euros als municipis de les comarques tarragonines. Penseu que aquest volum inversor representa un increment molt notable en relació al PAM vigent, el que dóna una idea de l’esforç que hem fet per dotar d’instruments als ajuntaments en aquests moments encara molt marcats per la crisi econòmica i les retallades pressupostàries de la resta d’institucions.

Què permetrà aquest esforç inversor? Doncs que els ajuntaments fer front als seus projectes inversors alliberant despesa corrent i aconseguint així més recursos per poder habilitar nous serveis, foment de l’ocupació, beques menjador, ajudes socials, etc. Això és el més important i que el dóna sentit a tot el que fem des de la Diputació.

Deia un insigne estadista català que els crits de la plaça no són l’opinió pública. És cert. Em sembla interessant recordar-ho ara perquè un dels arguments populistes que s’han posat darrerament de moda demana, precisament, exigir la dissolució immediata de les Diputacions. Una demanda molt respectable, com tota la resta, però aconsellaria que aquells que demanen suprimir “ja mateix” les Diputacions que parlessin amb els alcaldes i regidors del pobles i ciutats tarragonines sobre l’efecte devastador que això tindria per als serveis i equipaments que requereixen els seus municipis. Se’ns dirà que la Diputació seria substituïda per un Consell d’Alcaldes que faria les mateixes funcions. Seria interessant aleshores conèixer en què consisteix el canvi proposat més enllà de canviar la retolació i la identitat corporativa de la institució (el que també comportaria una despesa econòmica addicional).

En la meva humil opinió la tasca que fa la Diputació de Tarragona és essencial per als ciutadans tarragonins. Instruments com el PAM són rebuts com aigua beneïda per part dels ajuntaments de tots els colors polítics i crec que no podrem trobar ni un alcalde que rebutgi aquestes ajudes que la Diputació impulsa al servei del territori i la seva gent. Cal seguir treballant en aquesta direcció, i des de la necessària col·laboració i disposició permanent al diàleg i al pacte, per assolir resultats reals que es tradueixen en accions reals que es notin a peu de carrer. No és lluita contra la pobresa només aprovant resolucions contra la pobresa sinó posant en servei mesures reals i efectives des de les institucions que garanteixin la dignitat material que tots els ciutadans i ciutadanes del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre es mereixen.  


Finalment, tan sols em resta agrair, amb total sinceritat, la bona feina dels tècnics i treballadors de la Diputació que ha permès que puguem posar en servei aquest PAM amb una dotació extraordinària de 80 milions d’euros en plena crisi. Com deia el president Maragall el treball lleial, honest i diari en benefici del col·lectiu és l’autèntica marca Catalunya.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada