dimecres, 4 de juny del 2014

FELIÇ CENTENARI!




Avui és un dia feliç per a la gent de l’atletisme, del Nàstic i ho volem fer extensiu a tot l’esport de la ciutat.

Celebrem el centenari de la constitució de la Secció d’Atletisme, cal recordar però que atletisme a Tarragona i al Nàstic ja n’hi havia, la primera constància escrita data del 1887, nou anys abans dels primers jocs olímpics del 1896 a Atenes, també llegint al llibre de J.M. Recasens  escrit l’any 1961, consta que el club considera que tots els esportistes son atletes donat que per a fer esport l’atletisme es la base, estem parlant de la primera dècada del segle XX.

La secció d’atletisme tal i com la entenem avui comença l’any 1914, la Federació Catalana és del 1916 i la Federació Española del 1918.

Al cap de pocs anys es converteix en un dels referents de l ‘atletisme català i als anys vint la Federació Catalana ho corrobora atorgant-nos una distinció com a tal, és l’època dels primeres grans atletes de Tarragona, situació que com moltes coses es trenca amb la guerra Civil.

Acabada la guerra la situació és molt dolenta i no aixequem el cap fins ben entrats els anys cinquanta, sense instal·lacions i amb pocs recursos, l’atletisme es feia al Camp de l’Avinguda de Catalunya i als anys seixanta a la pista de la caserna militar on ara hi tenim el Campus Catalunya de la Universitat.

No és fins l’any 1972 que tornen a tenir pista d’atletisme a la Budallera, allí comença a ressorgir fins que al 1987 estrenem l’actual estadi de Camp Clar de titularitat municipal.

Cal avui que tinguem un record per a totes les persones que durant tots aquests anys han dirigit l’atletisme del Nàstic no cal dir que sense ells avui no seriem aquí, molts d’ells hi dedicaren hores i  esforços personals en unes èpoques on tot era molt més difícil i complicat que ara, i en molts casos sense ajudes i amb incomprensions d’alguns dels  que  ens governaven. A tots ells  un record i un reconeixement de tots nosaltres.


Nosaltres som del Nàstic amb tot el que això comporta, formen part d’un gran club, el millor;  amb més de 128 anys d’història al darrera, vol dir que també formem part de la vida quotidiana de Tarragona, el Nàstic és el bressol de l’esport de Tarragona, juntament amb el Club Nàutic, varem néixer com un club creat per joves de famílies benestants i que als pocs anys la ciutat, la gent, se`l va fer seu, segur que el fet de ser una entitat poliesportiva ens ha ajudat.


Actualment i des de fa ja unes dècades l’atletisme del Nàstic som un referent esportiu i social, tenim atletes de tota la ciutat, des de    Llevant a Bonavista, de Sant Pere i Sant Pau a la Rambla i des del Serrallo a Torreforta i Camp Clar.

Tenim amb nosaltres atletes de fora de Tarragona que creixen amb nosaltres i també tenim des de fa anys un acord amb un altre gran club Català l’Agrupació Atlètica de Catalunya on els millors atletes tarragonins continuen creixent.

La nostra manera de fer ens ha portat èxits esportius  fruit de  connectar amb l’esport base a les diferents escoles de la ciutat i del territori, nosaltres estem involucrats amb tot l’atletisme del país, formen part els organismes esportius que regeixen l’esport des del Patronat Municipal, al Consell Esportiu, a la Federació Catalana, hi som per ajudar a tirar endavant l’esport, per a treballar, formant part de l’organització de la majoria dels les competicions escolars, molts dels crosos porten el nostre segell.

Els del Club Gimnàstic a més de tenir una gran escola d’atletisme  som un dels clubs de Catalunya que més competicions federades organitzem, mèrit dels directius d’ara i dels d’abans que varen crear escola també amb aquest àmbit.

Fa pocs dies que l’Ajuntament de Tarragona va rebre als atletes del Nàstic que han aconseguit pujar als diferent pòdiums als darrers mesos,  varem amb  venir 20 atletes i amb 24 medalles, i amb més de 30 finalistes, estem parlant de cros en totes les categories dels  benjamins fins als veterans i universitaris.

Ara han començat els diferents campionats de la temporada a l’aire lliure i esperem que l’alcalde hagi de rebre més medallistes.


Crec que no seria just ni amb els que formem part del món de l’atletisme si no parlés de l’ importància que té l’esport dins la nostra societat, l’esport federat, l’escolar i el de lleure, vull dir, l’esport no professional, si ens posem a pensar segur que arribarem a la conclusió que a cada replà d’escala com a mínim hi ha una persona que fa esport, crec que no soc gens agosarat, la pràctica esportiva es gairebé un dret.

Avui ara, quants esportistes de totes les edats estan entrenant, o corrent per l’escullera del port?, per posar dos exemples fàcils de comprovar. Centenars!

Prenent aquesta referència crec que des d’aquí hem de fer un crit d’aleta clar, cal que les institucions, protegeixin i potenciïn l’esport sobretot l’esport escolar,  no és una despesa és una inversió,  cal que tothom ho tingui clar l’esport forma part de la formació de les persones jove, els hàbits i els valors de l’esport i l’escola han d’anar junts sempre i ara més que mai. 


Avui també volem fer partícips de la nostra festa a  persones tarragonins i tarragonines que  ens han ensenyat i ajudat a tirar endavant, son aquí, elles i ells també son Nàstic.

Tenim al davant un repte important, els Jocs del 2017, una oportunitat única, l’hem d’aprofitar en tots els sentits, pensant tant en els Jocs com en l’endemà el futur de l’esport a Tarragona està assegurat.

Per acabar ho vull fer amb frases molt de Tarragona,  la primera dels Castells,


Treballarem amb Força, equilibri, valor i seny!


Visca l'atletisme! Visca el Nàstic i visca Tarragona!


Article de Pere Valls publicat a la premsa digital 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada