dimarts, 11 d’octubre del 2016

25 ANYS DE BONA FEINA



“La veritat és que si ens quedéssim sense aquestes ajudes no sabríem ni per on començar...”, aquestes paraules de l’alcalde d’un petit poble de la zona del Baix Gaià reflecteixen a la perfecció, millor que qualsevol anàlisi sociològic, la importància del que es du a terme des del Consell Comarcal del Tarragonès en la prestació de serveis que són essencials pels petits municipis de la comarca.

I subratllo això perquè de vegades costa moltíssim visualitzar aquesta feina diària i constant del Consell Comarcal, i no dir ja que aquesta tingui repercussió als grans mitjans de comunicació. Malgrat això aquest treball útil i eficaç existeix en forma de beques de menjador, transport escolar, ajudes a la dependència, accés a un habitatge, foment de les noves tecnologies en zones rurals, etc. Com molt bé afirmava aquest alcalde sense el compromís del Consell Comarcal, i no diguem ja de la Diputació, la xarxa de serveis i prestacions dels pobles petits del Tarragonès seria insuficient ja que els Ajuntaments, amb pressupostos econòmics molt reduïts, no podrien afrontar la despesa derivada d’aquest catàleg de serveis socials. “No sabríem ni per on començar” no és, docs, un recurs metafòric sinó una realitat palpable a peu de carrer.

Vull, per tant, retre homenatge a la feina diària dels treballadors del Consell que aporten el seu granet de sorra quotidià a fer realitat que els petits pobles de la comarca disposin d’uns bons serveis públics de qualitat. I permeteu-me que faci un reconeixement especial a l’àrea bàsica de serveis socials del Consell que acaba de complir els seus primers 25 anys de vida.

Molt s’ha avançat en aquest primer quart de segle de treball per impulsar un conjunt d’intervencions que han tingut com a objectiu garantir les necessitats socials bàsiques de tots els ciutadans del Tarragonès, visquessin on visquessin. Això s’ha aconseguit estenent l’accés a tot el conjunt de programes i prestacions socials que configuren els serveis socials del Consell.

Val a dir que no ho haguéssim assolit sense el compromís dels professionals, dels treballadors socials, educadors, psicòlegs, pedagogs, etc. que són la essència humana que basteix aquest treball del Consell Comarcal en benefici del territori i dels seus habitants.  

Sempre hem intentat focalitzar la nostra actuació en els pobles petits que, per si mateixos, no poden disposar d’aquests professionals ni d’aquests serveis. Com és lògic, ciutats de l’envergadura de Tarragona o Salou ja tenen els instruments municipals propis per assegurar uns serveis socials del màxim nivell. Des del Consell sempre hem volgut evitar, i crec que honestament ho hem aconseguit, que viure en un poble demogràficament petit no sigui sinònim de menys i pitjors serveis públics. Si alguna raó de ser tenen els Consells Comarcals i les Diputacions són precisament esdevenir eines útils, com ho són, en el treball per garantir la necessària cohesió territorial que, al final, és beneficiosa per a tots ja que evita el despoblament de les àrees rurals i la vertebració de grans conurbacions urbanes saturades, sense identitat, tradició, ni sentit de la comunitat.

Cal continuar treballant i millorant els serveis ofertats, és evident, però quan sovint s’escolta com alguns alegrement afirmen amb contundència que cal fer desaparèixer unitats i serveis que garanteixen una ajuda real i imprescindible per a la ciutadania, perquè estem parlant de persones, els aconsellaria que parlessin amb l’alcalde que deia abans o amb els veïns dels pobles inferiors a 500 habitants. No és el meu cas. Precisament el meu treball i contacte diari amb la realitat que es viu als municipis que no es troben a la primera línia costanera m’ha confirmat en la necessitat de reforçar els pressupostos i els instruments d’entitats com aquesta que fan una tasca essencial, tot i que no sempre reconeguda.


I en aquest sentit el treball endegat des de l’àrea bàsica de serveis socials del Consell Comarcal del Tarragonès és i seguirà sent un instrument de millora en l’atenció de les necessitats socials bàsiques de tots i cadascun dels veïns de la comarca. Felicitats per aquest primer quart de segle de vida i molta força en aquest empeny permanent de treballar per millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada