dijous, 28 de gener del 2016

TORNA LA MARXA BLAVA



Onze anys després de la derrota del PP a les eleccions del març de 2004, que va permetre retirar el Pla Hidrològic Nacional (PHN), tornen les manifestacions al carrer pel mateix tema. L’Ebre torna a ser objecte de batalles i el crit de ‘lo riu és vida’ ressorgeix davant la insensibilitat d’un Govern a qui no li importa la riquesa d’un Delta que fou declarat Reserva de la Biosfera per l’Unesco l’any 2013.

El passat 8 de gener, el Consell de Ministres d’un Govern en funcions aprovava la revisió del Pla de Conca del Delta de 2016 a 2021. Després que durant els últims mesos el Govern de Mariano Rajoy havia retingut aquest document, per evitar enterbolir la campanya, en una tàctica clarament enganyosa, finalment donava llum verda a un pla que no contempla cap de les reclamacions fetes des del territori. Es rebaixa a fins 3.000 hectòmetres cúbics el cabal mínim del riu, menys de la meitat de la xifra que les entitats ecologistes assenyalen, per tal de no posar en perill la supervivència del Delta.

El pla hidrològic del PP preveu 465.000 hectàrees de reg al llarg de la conca de l’Ebre. La mort del Delta si hi sumem els 56 embassaments previstos, que no permetran l’arribada de nous sediments.

Ara sabem perquè Rajoy i els seus no van voler parlar del Pla de Conques la passada campanya.
Els vells fantasmes que amenacen la riquesa ambiental d’aquest territori ressorgeixen, mentre s’obre la porta a la comercialització d’aquesta aigua al llarg dels més de 900 quilòmetres de recorregut del riu.

L’Ebre sense el cabal és la mort. Ho saben els ebrencs i ebrenques, però també els milers de persones que ara fa més de deu anys van sumar-se a una Marxa Blava que es va convertir en una de les més grans manifestacions ecologistes del nostre país. Centenars de persones, vingudes des de fora de Catalunya, es van sumar a una causa davant el que era un autèntic desafiament de cara a la supervivència del riu.


Ara estem de nou davant dels mateixos fantasmes. La marea de samarretes blaves i nusos tornarà a sortir el proper dia 7 de febrer per deixar ben clar que amb el riu no s’hi juga. Perquè és això el que defensarem. Per molt que alguns vulguin veure-hi una nova agressió de Madrid cap a Catalunya, això no és una lluita de banderes, ni de nacionalismes. No podem simplificar la defensa del Delta a una qüestió territorial. No és una qüestió relativa a l’independentisme. No ho vam barrejar llavors, i tampoc ho hauriem de fer ara. No podem excloure, sinó que hem de sumar a totes aquelles persones que volen que no deixi de fluir l’aigua per aquesta gran arteria. 

A totes aquelles persones que tenen una mínima sensibilitat mediambiental, i volen defensar la gran riquesa d’ecosistemes que hi ha darrera del Delta. Entre tots i totes fem que ‘lo Riu és vida’ arribi fins a la Moncloa.

Article de Carles Castillo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada