dilluns, 23 de desembre del 2013

I MENTRESTANT... I LES BEQUES DE MENJADOR?



L’Antonio i l’Anna viuen a Torredembarra i són els pares de dos nens, el David, de cinc anys, i l’Ivan, de 9. En aquests moments segueixen sense saber si després de Nadal podran comptar amb els aproximadament 300 euros que els corresponen en concepte de beques de menjador. Tenen reconeguda la prestació però no la cobren el que, per desgràcia, no és un cas aïllat, ni puntual. De forma inexplicable i totalment injusta més de 10.000 famílies catalanes, de les quals quasi un miler de les comarques tarragonines, es troben en la mateixa situació. Malgrat complir amb els criteris per obtenir una beca de menjador encara no l’han rebuda. Com és possible?

No ens ho explica la consellera d’Educació ni el Govern de CiU que segons la Junta de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) han mentit diverses vegades pel que fa a la situació de les beques de menjador i s’han mostrat reticents a oferir diàleg per a solucionar aquest problema, fet pel qual han demanat la dimissió de la consellera. Ni una paraula sobre el tema, condemnat a l’ostracisme mediàtic en plena voragine sobre el referèndum independentista i la reacció fervorosa del nacionalisme espanyol més ranci i la seva apel·lació a la “indisoluble unidad de la patria.”

Jo mateix, com a secretari de política municipal del PSC del Camp de Tarragona he denunciat reiteradament el deute de la Generalitat amb els Ajuntaments i Consells Comarcals de Tarragona  en concepte de beques de menjador. Uns impagaments que suposen un risc real per a la salut de molts nens ja que aquestes beques són l’únic instrument capaç d’evitar el creixement de la malnutrició infantil a Catalunya, tal i com alerten les entitats del tercer sector que són les que treballen sobre el terreny i el Síndic de Greuges en un informe recent.  

Suposo que el bloc independentista de CiU-ERC-ICV-CUP ens dirà que la culpa de tot és d’Espanya i que la situació es resoldrà miraculosament després del 9 de novembre de l’any vinent. Més o menys és la mateixa inspiració filosòfica de Rajoy, Montoro i companyia quan ens diuen que Espanya “es la nación más antigua del mundo y la quinta que más ha crecido en los últimos 30 años.” Ho diuen els mateixos que governen un país amb quasi sis milions d’aturats i un 24% de la població en paràmetres de pobresa. En tots els casos, s’apel·la a l’èpica de la “pàtria” per damunt del patriotisme de veritat, el social, el que es construeix dia a dia als carrers, escoles i hospitals del país.   

Ho sento, però nego la major. És culpa d’Espanya que CiU i ERC destinin l’any vinent 22 milions d’euros a subvencions per a les escoles de l’Opus Dei en els pressupostos de la Generalitat mentre es dóna una patada cap endavant al problema de les beques de menjador? De veritat es construeix així la llibertat de Catalunya? Què els hem de dir als pares i mares que es troben en la situació de l’Antonio i de l’Anna? Què s’esperin a l’arribada de la mítica Ítaca? I mentrestant?

Mentre, ara i sempre, els socialistes ho tenim molt clar. Els socialistes em presentat al Parlament un seguit  d’iniciatives per garantir que tots els nens tinguin assegurades les seves necessitats alimentàries bàsiques. Això implica garantir tres àpats al dia als infants en situació de pobresa, el pagament de totes les beques de menjador (de totes!) i la posada en servei d’una targeta de compra per tal que les famílies puguin adquirir paquets d’aliments bàsics que les permeti viure amb dignitat.


Ja em perdonaran la irreverència en aquests moments que vivim però aquesta fita, que cap nen se’n vagi a dormir sense sopar, em sembla un objectiu més patriòtic, i amb més sentit de país, que totes les manifestacions de nacionalisme juntes.

Article d'opinió de Josep Masdeu publicat al Diari de Tarragona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada