dilluns, 18 de juliol del 2011

SET ENGANYS I UNA RENUNCIA



L’atenció sanitària a les persones ha deixat de ser una prioritat pel govern de CiU. Fent una primera valoració del pressupost de salut presentat al Parlament hi trobem set enganys i una renuncia del conseller de salut. A més a més, per donar color a tot el procés de tràmit del pressupost, es fa notar un creixent i continuat menyspreu malaltís i obsessiu del portaveu del Govern envers el PSC, que no fa altra cosa que amagar la veritable intenció d’aquest procés: facilitar una reconversió del sector salut, que suposa una involució del model de salut 30 anys després de la seva formació. Aquesta involucióno fa més que alimentar la desafecció per la política en la gent, que contempla esparverada com un Govern fa d’oposició de l’oposició, portant al Parlament un pressupost del que ja s’ha consumit gairebé la meitat, sense cap més criteri per la seva construcció que les retallades per les retallades.

El primer engany del conseller el trobem quan no explica que el Govern de la Generalitat invertirà en Salut 1.000 M€ menys, que elsinvertits al 2010 pels governscatalanistes i d’esquerres.En el pressupost hi figura una reducció del 6,5% respecte al 2010, es a dir 581 M€, però el que es redueix en realitat són 1.000 M€, un 10 % menys.El segon engany del Conseller el veiem en constatar que al departament de salut únicament s’ha reduït un 5% les despeses de personal.Tot i que es diu des de el Govern que han reduït un 43% el nombre de càrrecs de confiança, un 23% la seva estructura política i un 17% la seva estructura interna de subdireccions i serveis, Salut sembla que es una excepció, i prefereix reduir en assistència al ciutadans que en estructura de comanaments i directius del departament i dels grans hospitals.

El tercer engany del conseller s’observa quan pretén fer creure als ciutadans i ciutadanes que el serveis sanitaris no poden perdre qualitat després de les retallades indiscriminades. Quan tothom és conscient que és impossible mantenir el nivell de qualitat del sistema sanitari, reduint l’activitat assistencial dels centres i hospitals tal com està succeint.Es redueix la contractació als centres en un 7,28% (326 M€), un 2% correspon a reducció de tarifes, el que obligarà al centres a optimitzar al màxim el seus recursos, i el 5,28% restant es reducció d’activitat, la qual cosaobliga a reduir la producció dels serveis, tenint com a conseqüència directa un fort increment de les llistes d’espera, mes iniquitats territorials, i mes atur entre els professionals sanitaris.

El quart engany del conseller es veu en l’única partida que puja, i molt, en el pressupost. S’incrementa la partida corresponent a Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria en 86 M€, un 27,31%. La MHDA recull entre altres les innovacionsen farmàcia,i aquest fet no es pot interpretar d’altra manera que com una picada d’ullet a l’industria farmacèutica.El cinquè engany del conseller es dóna quan intenta fer creure al ciutadans i ciutadanes que el consum de farmàcia de receptes mèdiques per a l’any 2011 serà de 1.285 M€, quan la tendència que ens reflecteixen els consums dels primers mesos del any és que s’acabarà en un consum molt similar al pressupost l’any 2010, es a dir en 1.479 M€. Hem pres nota de tots els adjectius dedicats des de CiU a l’incompliment del pressupost de 2010 pel departament de Salut del govern anterior, caldrà recordar-los-hi ben aviat.

El sisè engany del conseller es produeix quan es fa palès que la reducció del pressupost d’inversions en 86 M€, no és real. Després de la gran paralització dels projectes que es va produir pensant que tot estava malament, el Govern ha hagut de rectificar i maquilla les xifres. Les inversions de 2010 en equipaments de salut fou de 244 M€, i per tant el pressupost reflecteix un increment de 17 M€ i no una reducció en aquesta partida.El setè engany del consellerés el mes lamentable: contínuament el Govern no respecta el Parlament, ignora els seus mandats, i fa cas omís de les mocions aprovades pel ple, però no es priva de reclamar constantment a tort i a dret lleialtats institucionals a d’altres. El mes de maig el ple del Parlament aprova una moció que instava al Governa que “les retallades anunciades pel Govern en els pressupostos de la Generalitat per l’any 2011 per tal que no afectin la qualitat dels serveis ni les prestacions del sistema sanitari públic, ni a l’equitat territorial, es concretin i justifiquin, utilitzant en plenes condicions de transparència, els indicadors d’eficiència i qualitat de la Central de Resultats. I per tal de legitimar-les en els diferents àmbits territorials, s’aprovin pels corresponents Governs Territorials de Salut”. Institucions,recordem,menyspreades i menystingudes pel departament de Salut. Mentre es volen donar lliçons de lleialtat institucional es practica el menyspreu més gran a les institucions pròpies del sistema de salut.

I també en aquest pressupost s’evidencia una renuncia. Una deixadesa que explica el veritable rostre del govern de CiU. El conseller de Salut renuncia a la política pròpia d’ingressos del departament.En no fer constar els ingressos que el sector pot generar i renunciar-hi d’entrada, mostra la veritable intenció del Govern actual: despeses per al sector públic i ingressos per al sector privat.

Article de Josep Maria Sabaté publicat al diari El Punt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada