dilluns, 10 de febrer del 2014

L’HOSPITAL, UNA APOSTA DE FUTUR



L’any 2010 la prestigiosa revista Newsweek va publicar un acurat informe sobre l’estat de la qualitat assistencial i de les prestacions sanitàries dels sistemes públics de salut de tot el món. La sanitat catalana era la tercera del rànquing, tan sols per darrera de Suïssa i del Japó. Només cal veure l’evolució i millora de l’esperança de vida al nostre país en les darreres dècades per prendre consciència de com hem progressat. És bo recordar-ho ara, precisament quan es posen en dubte moltes de les polítiques públiques del país.

Durant molts anys Reus ha exercit un lideratge inqüestionable en matèria sanitària, fet que la ha convertit en la capital sanitària i de l’emprenedoria del sud de Catalunya. La salut ha de continuar essent una de les indústries més importants de Reus i ens ha de permetre liderar econòmicament sectors de futur.

Malauradament, la poca ambició política de l’actual equip de govern municipal ha comportat també una pèrdua de lideratge en un sector en què érem referents al territori i el conjunt del país. La manca d’un projecte definit i compartit, els canvis constants d’orientació, la falta absoluta d’uns objectius estratègics, l’excessiva provisionalitat en la direcció general del grup –de quasi un any i mig- i la improvisació constant dels màxims responsables polítics, han suposat problemes addicionals per a la gestió de l’hospital de Sant Joan i del grup Sagessa, vital per als interessos dels reusencs.

El mapa sanitari s’està reordenant al nostre país i els responsables polítics locals no s’ho poden estar mirant amb els braços plegats. Hi ha massa en joc! El lideratge sanitari i la qualitat de la salut dels reusencs no poden estar pendents d’un Govern que després de gairebé tres anys està improvisant a corre-cuita un pla de reestructuració del grup Salut que ningú encara no coneix. La resta d’Ajuntaments del país ja fa mesos que treballen per trobar solucions que garanteixin la titularitat municipal de la gestió dels seus hospitals. Aquí, en canvi, entre les retallades de la Generalitat, la deixadesa del Govern de Reus i l’excusa de la reforma local del PP, l’Hospital es troba en una situació de vulnerabilitat molt perillosa per les amenaces externes i els riscos de privatització.

És per això que es fa molt necessari recuperar amb celeritat el consens en els temes de salut. Un consens que ens va fer tant de bé a Reus i la seva gent en altres èpoques, quan tots els partits polítics de la ciutat feien pinya al voltant de l’Hospital. Des de la desconfiança i la improvisació no construirem mai res,


Ara més que mai ens cal pensar més en les persones. I precisament per això, el model de creixement econòmic de la ciutat basat en el sector de la salut necessita la confiança de les diferents administracions per tal de tirar endavant els projectes de present i de futur. Projectes que han de formar part de la solució per sortir de la crisi i no ser el problema que la impedeixi superar. L’Hospital és la solució, no el problema! Tenim els instruments, l’equipament i els professionals. Ara cal saber-ho fer funcionar. Per això cada cop és més evident que Reus necessita un nou impuls.

Article d'opinió de Francesc Vallès publicat al Diari de Tarragona  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada