dijous, 20 de febrer del 2014

LA DIGNITAT DE TARRAGONA



Feia un d’aquells dies assolellats de tardor i els candidats de CiU van decidir anar d’excursió i passar una bona estona. Així que van organitzar una sortida i van decidir iniciar la campanya de les eleccions al Parlament (la que portaria Artur Mas a la presidència) al municipi de Forès, a la Conca de Barberà. El motiu? Ens ho explicava el mateix cap de llista convergent, senyor Poblet: “volem denunciar l’oblit dels petits municipis de Tarragona per part del Govern tripartit. Nosaltres donem suport al món local, no podem permetre que en els darrers anys el 70% del pressupost vagi a l’àrea metropolitana.”

Demano molta atenció a aquestes paraules perquè precisament aquell any, darrer del Govern de progrés, les inversions de la Generalitat a la Conca de Barberà van ascendir a 9.868.101 euros. Durant aquest mateix període que es denunciava, el Govern catalanista i d’esquerres havia construït una nova escola a Blancafort, un nou institut a l’Espluga de Francolí, es van obrir nous consultoris d’atenció sanitària (Solivella, Vallfogona, etc.), es va millorar la xarxa de carreteres locals i de mobilitat i es va invertir en logística i promoció turística i econòmica.

I quina és l’obra de Govern d’aquells que van anar d’excursió aquell dia a Forés? En els primers pressupostos del Govern de CiU, amb el suport del PP, la inversió va davallar de 10 milions d’euros a tan sols 447.938 euros. Semblava un desastre difícil de superar. Ho han aconseguit, en aquest cas amb el suport d’ERC. En els pressupostos per enguany les inversions de la Generalitat cauen a tan sols 25.000 euros per a tota la comarca. O el que és el mateix, l’equivalent a un euro d’inversió per cada habitant de la Conca. Si 10 milions d’euros eren un “oblit”, 25.000 euros com es poden qualificar? Burla intolerable? Presa de pèl? Menyspreu al territori? Deixem que el delegat del Govern i els diputats de CiU i ERC responguin a aquesta pregunta des de la coherència del que denunciaven fa menys de quatre anys.

I tres quarts del mateix pel que fa a les inversions del Govern de l’Estat. Amb la majoria absoluta del PP i Rajoy de president les inversions directes de l’Estat a Tarragona han baixat d’una mitjana de 511 milions d’euros (amb Govern socialista) a tan sols 325 milions d’euros (amb Govern del PP). Per què aquesta davallada tan brutal? Per què la província de Castelló (amb menys de 600.000 habitants) augmenta els pressupostos enguany en 40 milions d’euros mentre que la de Tarragona (amb més de 800.000 habitants) continua perdent inversions? És que som menys ciutadans que la resta per al Govern del PP?

Ara se’ns agita l’enèsim anunci d’inversions a l’A-27 com la gesta més gran de tots els temps. Però ja diuen que les hemeroteques les carrega el diable així que tan sols cal anar a Internet i llegir que deia el diputat del PP per Tarragona, senyor Fernández, quan valorava els Pressupostos Generals de l’Estat per Tarragona el 2012: “hay que destacar que incluyen una partida de 8 millones de euros para el tramo Morell-Variante de Valls de l’A-27 y otra de 3 millones de euros para la variante de Valls.” On estan aquestes partides? Per què s’han volatilitzat a l’aire i no s’han executat? Ens enganyaven aleshores o ens enganyen ara?


Crec que el que he dit fins ara posa de relleu de forma irrefutable una desinversió objectiva tant per part del Govern de la Generalitat com per part del Govern de l’Estat amb les comarques tarragonines, una desinversió que hem denunciat els socialistes però també les cambres de comerç i la resta d’agents socials, cívics i econòmics de la província. Tarragona ha de reaccionar en defensa de la seva dignitat i del futur dels seus fills i filles. No pot ser, per exemple, que representem el 9% de la població de Catalunya i tan sols rebem, sistemàticament, menys del 5% de la inversió total de la Generalitat. Hem de plantar-nos en defensa no del tarragonisme simbòlic si no del tarragonisme real, el social, el que garanteixi unes inversions que ens consolidin com el que som, un dels territoris amb més projecció de l’arc mediterrani.

Article d'Artur Miró publicat al Diari de Tarragona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada