dilluns, 15 de juliol del 2013

QUIN MODEL TURÍSTIC VOLEM PER A SALOU?




Aquesta pregunta, que sempre resulta pertinent plantejar en qualsevol municipi i en qualsevol moment com a pas previ a la implementació de tot projecte, esdevé a hores d’ara, de tractament obligatori en tots els fors, públics o privats, que es reconeguin com preocupats pel futur de Salou.

Quan un inversor determina que el seu projecte s’ha de fer en una localitat i no en altra, està reconeixent implícitament que d’aquesta localitat obtindrà un major benefici, que es aquí on maximitzarà la seva inversió i per tant, entenem que resulta just que siguin precisament els ciutadans d’aquest municipi els qui, en major grau, participin de les plusvàlues que es generin com a conseqüència d’aquesta activitat. Però no només es tracte d’una qüestió merament econòmica si no sobre tot, de salut democràtica on la participació esdevé una eina clau.

Assistim, efectivament, a moments cabdals pel nostre futur i ens trobem massa sovint, que no només no es disposa de la informació rellevant que la ciutadania requereix per a valorar els projectes importants, si no que, a més, de vegades tampoc els agents públics concernits promouen un debat públic serè, ordenat i que fomenti la possibilitat d’expressar les diverses opinions que, en definitiva, garanteixi que sigui quina sigui l’opció que s’executi, aquesta disposi de la legitimitat que atorga el màxim consens dels ciutadans del territori on es farà efectiu.

Els socialistes de Salou entenem que aquesta afirmació és vàlida tan si es refereix a inversors estrangers, com nacionals, tan si  l’objecte és un gran centre com si es tracte de la construcció d’un hotel singular que alteri el model hoteler actual. O és que és el mateix mantenir l’actual “skyline” de la nostra població que començar a aixecar construccions de 20 pisos que ens confongui amb Benidorm? Quin tipus d’hotels volem, de baixa o d’alta qualitat? Grans o petits, concentrats en una zona de la ciutat o distribuïts?

Nosaltres, tot i tenir opinió, entenem que el millor resultat possible, la millor resposta a les preguntes anteriors o a altres que resultin pertinents, és la que procedeix de les diverses aportacions que enriqueixin les posicions inicials d’uns i d’altres, de les transaccions i dels acords dels representants dels sectors econòmics i socials, de les institucions, dels partits,  dels ciutadans, etc. perquè, com deia el clàssic, “de la discussió neix la llum”.

Entenem doncs, que no seria una bona idea incórrer en pràctiques que procedeixin a efectuar modificacions puntuals adreçades a resoldre situacions individuals, fent una política de despatxos que projectin encara més ombres sobre els polítics, en tant que les coses, per legítimes que semblin, no s’han de fer al marge, per exemple, dels grans instruments urbanístics que ja garanteixen suficientment que els interessats, els professionals i els ciutadans disposin de l’espai adient per tal de dir el què, el com i el quan, d’allò què ens és rellevant.


Perquè els ciutadans de Salou també tenen dret a decidir, les coses, clares.

Article de Toni Brull publicat avui al Diari de Tarragona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada