divendres, 20 de desembre del 2013

S.O.S. PLACES PÚBLIQUES D’ESCOLES BRESSOL



Mentre CiU-ERC-PP-C,s-ICV-Cup es dediquen tot el dia a parlar, en exclusiva, del referèndum famós no passa ni una setmana sense que el Govern d’Artur Mas i els seus socis d’ERC executin alguna nova retallada. En aquest cas, el perill està en les dificultats per mantenir la xarxa pública d’escoles bressol. No es tracta d’un tema menor. Com sabeu, els canvis socials de les darreres dècades del segle XX i l’augment de la natalitat durant els darrers anys van provacar  que moltes famílies necessitessin  com l’aire que respiren el servei que els ofereixen les escoles bressol a un preu públic i assequible. Fruït d’aquesta necessitat una iniciativa legislativa popular va fer que el Parlament aprovés l’any 2004 una llei per la qual el Govern es comprometia a crear i mantenir una xarxa pública de llars d’infants que fos capaç d’atendre aquesta demanda. Com dic, es tractava d’una iniciativa que comptava amb el consens de tots els partits polítics i, no diguem, del conjunt de la societat. Un consens que ara CiU i ERC han trencat unilateralment... A les portes ja del 2014 el Govern de la Generalitat continua ajornant el pagament als Ajuntaments en relació amb el finançament amb les escoles bressol públiques. També en aquest camp, en els darrers tres anys les coses han anat a pitjor: l’any 2010 (Govern de progrés) la subvenció de la Generalitat per plaça pública era de 1.800 euros per plaça a l’any. L’any 2011 (el primer del Govern de CiU) la subvenció es va baixar a 1.600 euros anuals, una quantitats que ha anat continuant reduint-se. Baixar, baixar, baixar... I què vol dir tot això? Doncs que si es continuen aplicant aquestes retallades del Govern de CiU-ERC, la quota mensual que paguen les famílies s’incrementarà encara més; perquè si bé en un primer moment mols ajuntaments van assumir amb els seus pressupostos la davallada de l’aportació de la Generalitat, això és insostenible a mig termini. En fi...

Doncs bé, els socialistes volem denunciar que els impagaments de la Generalitat situen en un carreró sense sortida a molts ajuntaments que es veuen obligats a fer front al manteniment d’uns serveis que tenen un cost econòmic que no poden assumir. Per exemple, i per no moure’ns massa, a l’Alt Camp i la Conca de Barberà més de 700 places públiques d’escoles bressol municipal estan en perill si el Govern de CiU i els seus socis d’ERC persisteixen en aquesta actitud.


És obvi que el context econòmic global ens obliga a fer sacrificis però tampoc podem permetre que amb l’excusa de la crisi retrocedim en igualtat. Les retallades en escoles bressol són retallades ideològiques, el fet de què el salt qualitatiu i quantitatiu al nostre país es fes durant  Governs d’esquerres no és una casualitat, malgrat que alguns ara vulguin abdicar del que defensaven amb tanta vehemència fa pocs anys. Els socialistes creiem, i seguim creient, que cal posar els elements adients per permetre l’escolarització dels nens i nenes d’entre 0 a 3 anys a un preu assequible. Això garanteix la cohesió social i més i majors oportunitats per a la incorporació i manteniment de les dones al món del treball. Precisament per això tant des del Parlament com des dels ajuntaments els socialistes lluitarem per evitar que CiU i ERC continuïn laminant en pocs mesos allò que a tots com a societat ens ha costat molts anys d’assolir. La llibertat de Catalunya es construeix també als carrers i places dels seus pobles i ciutats. Parlar de la llibertat, en abstracte, i després votar les retallades al Parlament no és estimar més Catalunya sinó més aviat tot el contrari.

Article d'opinió de Núria Segú publicat al setmanari El Vallenc 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada