dilluns, 16 de desembre del 2013

MÉS LLISTES D’ESPERA I MENYS ACTIVITAT QUIRÚRGICA



Com recordareu durant la darrera campanya electoral el PSC va presentar un spot on sota el títol “les retallades tenen conseqüències” mostrava els efectes que les retallades en matèria de salut tenien sobre la vida de les persones. Aleshores van ser molts els que ens van acusar de “demagogs” i de “catastrofistes” però al final el temps, per desgràcia, ens ha donat la raó. Amb el Govern de CiU i el suport d’ERC la sanitat pública catalana ha perdut qualitat, les llistes d’espera s’han incrementat i l’activitat quirúrgica als hospitals s’ha reduït. També aquí a casa nostra. Segons resposta escrita al grup socialista del mateix Govern català l’activitat al Pius Hospital de Valls s’ha reduït amb aquest govern CiU-ERC, i perquè quedi molt clar, s’ha reduït per decisió del govern de la Generalitat i malauradament els treballadors del Pius de complir allò  els venia imposat des de Barcelona, des d’un govern que n’és l’únic responsable perquè en té la competència exclusiva.

Així, el 2010, amb Govern de progrés, es van dur a terme 2.048 intervencions considerades com a urgents, 1.175 operacions de procediments  garantits (tenen termini màxim d’espera de 6 mesos) i 1.020 de procediments no garantits (les que no tenen un límit màxim d’espera). Dos anys després, el 2012, amb Govern de CiU- ERC, aquestes xifres s’havien reduït a 1.778 operacions urgents, 976 operacions de programes garantits i 958 intervencions no garantides. És a dir, l’activitat quirúrgica també a Valls ha baixat tot i que, per ser plenament honestos, es tracta d’un descens menor al de la resta del país.

Durant el mateix període les llistes d’espera per poder operar-se als hospitals tarragonins ha augmentat un 25% i el temps d’espera mitja per entrar a quiròfan supera ja els sis mesos que és el que estableix la normativa vigent, una mitjana superior fins i tot a la del conjunt de Catalunya.

Aquest és el resultat real d’allò que els socialistes sempre hem denunciat: les retallades tenen conseqüències. Per desgràcia també, res augura que haguem tocat sostre perquè en els pressupostos de la Generalitat per enguany es torna a executar, i mai millor dit això d’executar, una retallada addicional del 16% dels pressupost destinat a salut i com sabeu, la primera conseqüència ha estat  en la baixada de les retribucions dels treballadors dels Pius i haurem d’esperar a veure com es trasllada aquesta nova retallada a l’activitat del nostre hospital, perquè per molt esforços, ajustos, millores....per molt que es digui, si es redueixen els recursos econòmics destinats a salut en tres anys de la manera tant dràstica i lineal com s’ha fet, l’activitat sanitària se’n resenteix i les esperes s’allarguen.    

El PSC ha presentat una esmena a la totalitat de rebuig a aquest pressupost de salut però un cop més l’entente retalladora de CiU i ERC han impedit que aquesta prosperés.


Davant d’aquest escenari tan poc envejable jo mateixa com a diputada socialista al Parlament he anunciat aquesta setmana que el PSC reclamarà al Govern un pla de xoc per garantir que es compleixi un termini el màxim per ser operat, també aquí a Valls i a  les comarques tarragonines. No podem continuar de braços plegats mentre veiem com any rere any baixa la despesa sanitària per càpita i com d’estar entre les comunitats autònomes que més invertien en la salut dels seus ciutadans hem passat a ser la quarta per la cua.  

Article de Núria Segú publicat al setmanari El Vallenc 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada