dijous, 5 de desembre del 2013

AMB LA VIDA DE LES DONES NO S’HI JUGA



Aquesta setmana hem conegut el contingut dels darrers estudis institucionals en relació a la violència de gènere a la nostra societat. Les dades són terribles. Per exemple, es posa de relleu que creix la violència de gènere entre els adolescents. Un 11% de les noies d’entre els 15 als 19 anys reconeixen que han estat maltractades per les seves parelles i un altre 30% afirmen ser objecte d’un control abusiu per part dels seus companys sentimentals. Un 4% de les adolescents d’aquest país reconeix que ha estat víctimes d’agressions físiques. I estem parlant de la gent jove, de persones que han crescut i s’han format en llibertat i en democràcia. Com és possible, doncs, que estiguem davant d’una realitat tan lamentable?

Doncs perquè el fons sociocultural masclista no s’ha eradicat de la nostra societat. Adopta formes més subtils, però és plenament viu i vigent. Només cal veure, per exemple, el reclam permanent a uns estàndards determinats del físic femení que atia permanentment la persuasió publicitària per evidenciar això que dic. Cal parlar amb claredat i denunciar que la realitat patriarcal i masclista continua sent present malgrat la lluita feminista per incorporar a les dones al ple exercici dels seus drets. Una lluita històrica que amenaça ara amb estancar-se i retrocedir.

Exageració? Per desgràcia, no ho crec. Durant aquest 2013 han disminuït el nombre de denúncies i les sol·licituds d’auxili i està augmentant el nombre de dones que retiren aquestes denuncies. Un cop més, implícitament s’intenta limitar aquest maltracta a l’àmbit de la llar i fer que les dones optin per el silenci i no per la denuncia. Una denuncia que en molts casos és la línia que separa la vida de la mort. Mentre escric aquestes línies 50 dones han mort ja en el que portem d’any com a conseqüència de la violència de gènere.

El que és intolerable és que amb l’excusa de la crisi s’abandoni a les víctimes més vulnerables, com és el cas de les dones víctimes de la violència de gènere, a la seva sort. No es pot passar també la tisora per aquí, senyors de CiU i del PP. Com pot ser que mentre la violència contra les dones creix el Govern del PP hagi retallat un 28% els programes de lluita i prevenció contra la violència masclista? Aquí no val que un buròcrata tancat en un despatx passi la tisora pel pressupost destinat a combatre la violència de gènere com si fos el mateix que passar-ho pel pressupost de Foment. Un quilòmetre de carretera o de via ferroviària pot esperar però una dona víctima de violència domèstica, que ha de conviure amb aquesta xacra cada dia a casa, no.

Els socialistes no demanem sinó que exigim al Govern de l’Estat i al de la Generalitat que no retallin ni un cèntim d’euro en matèria d’actuacions contra la violència vers les dones i que es reactivin les lleis, en especial la llei integral contra la violència de gènere, que es van aprovar i impulsar durant els anys de Govern de progrés. Així mateix, alertem que l’ànsia retalladora del Govern de Rajoy, que ara vol laminar els Ajuntaments de competències, no suposi, en la practica, la fi de tots els serveis municipals d’ajuda i protecció a les dones objecte de violència que s’han impulsat durant els darrers anys amb resultats molt positius.


Finalment emplacem al conjunt de la ciutadania a reassumir, cadascú en l’àmbit de la seva vida diària, el compromís de lluitar per eradicar definitivament el masclisme endèmic que arrossega la nostra societat. Un masclisme que arrenca amb manifestacions d’humiliació i burla en relació a conductes considerades com a “femenines” i que en els casos més tràgics es tradueix després en forma de violència contra les dones. Amb la vida de les dones, de totes i cadascuna d’elles, no s’hi juga.     

Article d'opinió d'Aurora Rodríguez al Diari de Tarragona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada