dilluns, 5 de maig del 2014

UNITS PER LLUITAR CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA



El passat mes d’octubre el Síndic de Greuges de Catalunya va publicar un informe monogràfic sobre la “pobresa energètica”, un terme relativament nou però que escriu un realitat que fa anys que es produeix i que l’actual context ha accentuat. Segons dades facilitades recentment per la Generalitat de Catalunya entre un 10% i un 16% de la població catalana no pot pagar el seu consum domèstic energètic. És a dir, la dimensió de la crisi econòmica que estem patint es tan devastadora que obliga cada cop més famílies ha haver d’escollir entre posar la calefacció per escalfar-se o prescindir del dinar o del sopar. Així de dur i així de real.

Aquesta “pobresa energètica” ha empitjorat les condicions de moltes persones que ja abans vivien en el llindar de la pobresa. L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) va calcular la taxa de risc d’exclusió social al 2011 en un 26,7% de la població del país, un percentatge que no ha deixat de créixer des d’aleshores.

Des de l’Ajuntament de Tarragona ho tenim clar, i per això hem augmentat un 6% les partides pressupostàries destinades a polítiques socials. A què es destinen aquests recursos? Per exemple, ja fa més d’un any que l’Empresa d’Aigües de Tarragona disposa d’un fons social dotat amb més de 64.000€ per bonificar el rebut de l’aigua a les persones sense recursos econòmics, del qual l’any 2013 se’n van beneficiar més de 260 famílies. Així mateix, s’han endegat bonificacions fiscals per a les famílies nombroses i fa anys que hi ha disponibles ajuts econòmics per pagar l’impost de l’IBI i de la taxa de la brossa. L’Ajuntament ha augmentat fins els 345.000€ les ajudes d’urgència social per tal que les famílies que es troben en situació de risc social puguin adquirir aliments de primera necessitat i fer front a les despeses bàsiques de la seva llar (lloguer, llum, aigua i/o gas).

Si parlem en concret de pobresa energètica és perquè l’evolució del preu de la llum - que en els darrers sis anys ha augmentat un 60% -, sumat a la baixada general dels salaris i l’atur en xifres màximes han convertit aquest problema en un repte de primera magnitud social. Cal tenir present que la resposta a aquesta problemàtica no és fàcil donat que existeixen dificultats per identificar tant el nombre com les característiques de les persones afectades (és possible establir diferents criteris de vulnerabilitat energètica, en funció de les característiques pròpies de cadascun dels serveis subministrats), i d’altra banda, en aquest àmbit intervenen un gran nombre d’actors, públics i privats. 

Com a responsable de l’Àrea d’atenció a les persones tinc clar que cal continuar augmentant l’esforç pressupostari en l’àmbit social, tant a nivell local com autonòmic i estatal. Però no n’hi ha prou amb dotar-nos de més recursos sinó som eficaços i tenim objectius clars. En definitiva, ens cal també treballar més coordinats i amb visió global.

El darrer plenari municipal va aprovar per unanimitat la creació de la “Taula contra la pobresa energètica de Tarragona” (vagi per endavant el meu agraïment als tres grups municipals de l’oposició que varen votar a favor), un espai institucional que vol reunir periòdicament tots els agents públics i privats implicats en el fenomen de la pobresa energètica. Es tracta d’un espai orientat a la recerca d’alternatives i solucions per garantir l’accés el subministrament energètic per aquelles famílies tarragonines amb dificultats per fer front al pagament. La taula estarà formada per representants de les administracions públiques, d’entitats del tercer sector, de centres universitaris i de recerca i de les principals empreses subministradores d’electricitat, aigua i gas presents a la ciutat Tarragona. Volem treballar colze a colze amb tots ells.


Una societat com la nostra no pot permetre que hi hagi famílies que passin fred a l’hivern o que no puguin disposar d’aigua per rentar-se, beure o rentar la roba. Estem parlant d’un mínim bàsic per poder viure amb dignitat, i per fer-ho possible cal estar més units que mai.

Article de Javier Villamayor publicat al Més Tarragona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada