divendres, 10 de gener del 2014

SÍ A UNA CONSULTA LEGAL I ACORDADA



Aquesta setmana les direccions del PSC i dels PSOE han dut a terme una jornada de treball on s’ha desenvolupat les línies de la declaració de Granada acordada l’any passat i s’han establert les línies de treball conjunt dels propers mesos, propostes concretes per una alternativa territorial i social. Entre els principals punts d’aquest document figura la creació d’una campanya d’explicació i aprofundiment de la proposta federal i d’una subcomissió dins la comissió constitucional del Congrés dels Diputats per abordar la renovació del model territorial i la reforma de la Constitució, a més de proposar l’adopció d’iniciatives polítiques i parlamentàries de desenvolupament de l’Estat de les Autonomies que afavoreixin la lleialtat i la cooperació entre administracions.. En contra del que demagògicament afirmen alguns el PSOE va reiterar el seu compromís total amb la reforma de l’Estat en clau federal, una reforma que reconegui plenament tant la identitat nacional, lingüística i cultural de Catalunya com també el seu finançament basat en el principi de l’ordinalitat amb transparència i lleialtat.

Així mateix, el PSC va reiterar la seva aposta per un consulta legal i acordada on els catalans puguin pronunciar-se sobre el seu futur i sobre la seva relació amb Espanya i Europa. Crec que és una posició impecable de respecte a la voluntat dels ciutadans i de respecte a la legalitat vigent. Precisament perquè és la resposta més assenyada a la situació de conflicte actualment vigent tant el nacionalisme espanyol com l’independentisme coincideixen en burlar-se de les propostes socialistes. Ja admeto que el nivell d’exaltació emocional que uns i altres han atiat des de ja fa mesos, dificulta el debat intel·lectual i la racionalitat amb que crec hem d’abordar aquesta qüestió per desencallar el problema. Ho dic amb convicció perquè afirmo que no estimen més Catalunya i als catalans i catalanes  aquells que fan discursos abrandats però que saben que tan sols enlairant la bandera i girant l’esquena a la realitat política i jurídica no porten el país enlloc. Enlloc, tret de a un sentiment de frustració col·lectiu un cop la població vegi que “el xoc de trens” ens porta tan sols a una via morta.

Els socialistes no atiarem escenaris irreals que no tinguin cap possibilitat d’arribar a bon port ni donarem suport a cap iniciativa que neix de manera deliberada sense una mínima possibilitat d’èxit. La nostra posició és coneguda: davant l’immobilisme irracional del PP i C’s, que per negar neguen fins i tot l’existència del problema, i el maximalisme irreal del bloc independentista de CiU-ERC-ICV-CUP, entestats en portar Catalunya allà on el Pla Ibarretxe va portar a Euskadi, els socialistes reafirmem el nostre compromís per una reforma profunda de l’Estat en clau federal i una consulta legal i acordada que neixi del diàleg i no de les iniciatives unilaterals.


Abans d’acabar, una darrera reflexió que considero molt important, és conegut que el PSOE i el PSC no estan plenament d’acord i que el dret a decidir dels catalans que defensem des del PSC no és compartit pel PSOE, però tot i això ambdós estem convençuts que només des del diàleg, la voluntat d’acord i de la generositat, com fan Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba reforçant els ponts i els punts d’acord, serem capaços de desbloquejar un problema que pot acabar enverinant durant dècades la convivència entre els catalans i les relacions dels catalans amb la resta de ciutadans de l’Estat.

Article de Núria Segú publicat al setmanari El Vallenc 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada