dilluns, 20 de maig del 2013

SUPERAR LA POLÍTICA D'AVUI




És cert que molts cops afirmem que la ciutadania mostra o té poc interès per la política. Penso que no és cert. Almenys no és cert en el sentit real de política. Aturem-nos a pensar un moment en quants àpats de la nostra vida, amb familiars o amics, ha sortit com a tema de conversa la política. Amb major o menor argumentació, tots i totes en parlem; perquè sabem que té un efecte directe en les nostres vides, i que vulguem o no, condiciona el nostre dia a dia.

Hi ha una altra raó per pensar que aquesta afirmació inicial és errònia o no és del tot certa. Quants de nosaltres formem part d'una organització política, associació cultural, de veïns i veïnes, d'oci, d'esport...?

Potser és agosarat plantejar-ho així, però el cert és que formar part d'una organització, sigui del tipus que sigui, també, d'alguna manera, fer política en sentit ampli.

La ciutadania vivim el nostre dia a dia formant part d'aquest grups i col·lectius d'interès en temàtiques concretes. Però és que a dia d'avui ha esdevingut un fenòmen digne de comentar i reflexionar-hi. Això és la participació política activa dels ciutadans i ciutadanes, però al marge del sistema polític del quan ens vam dotar fa més de trenta anys. Interès per la política, sí. Interès pel sistema polític actual, poc. Les iniciatives ciutadanes han superat en ocasions el mecanisme parlamentari i de participació tradicional.

Davant d'això, doncs, ens cal una reflexió profunda per tal que aquesta ciutadania cregui de nou que el sistema polític del qual forma part, és el seu. Caldrà replantejar moltíssimes coses, però allò que queda clar és que els mecanismes de participació ciutadana s'han de reformular de cap a peus, perquè han quedat obsolets i s'han vist superats per la pròpia participació ciutadana al marge d'aquests mecanismes actual.

La nova fòrmula tocarà posar-la damunt de la taula des dels parlaments, sí; però sobretot de la mà d'aquesta ciutadania que ens ho reclama; sinó, de res hauran servit, i de nou i en breu tornaran a ser superats.

Des del meu punt de vista, és del tot evident que cal superar la política participativa d'avui.

Article d'opinió d'Eloi Menasanch publicat al diari digital Tarragona 21 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada