dimarts, 9 d’abril del 2013

AMB RAJOY 0% CULTURAL A TARRAGONA




Qualsevol dia d’aquests ens aixecarem i farà un any i mig que governa el Partit Popular i en aquest any i mig, que se’ns està fent molt llarg, no s’haurà reunit cap ni una vegada la Comissió Interministerial per a la coordinació del 1% cultural ni haurem escoltat que el Govern de la Generalitat, presidit per Artur Mas, hagi obert boca per dir alguna cosa.

Les dades de les inversions, per conservar, rehabilitar i reconstruir-lo el nostre Patrimoni Històric per part del Ministeri de Foment, a càrrec del “1%Cultural” a les nostres comarques i que aprovava l’esmentada comissió ens pot il·lustrar de la magnitud del que estem parlant: Entre el 2004 i el 2011, amb Govern socialista, més de 16 milions d’euros. A partir del novembre de 2011, amb Govern del PP, zero euros.

Si, a més, afegim la part aportada per ajuntaments i en algun cas per la Generalitat, als 28 projectes aprovats al llarg dels dos mandats de govern de José Luis Rodriguez Zapatero, la xifra sobrepassa els 24 milions i mig d’euros (mes de 4.000 milions de les antigues pessetes) destinats, com ja he dit, a finançar la conservació, rehabilitació, reconstrucció de patrimoni, de manera molt repartida pels nostres pobles i ciutats.

Inversions que no només serveixen per rehabilitar patrimoni que difícilment els ajuntaments haurien finançat amb els seus recursos. Serveixen també per generar llocs de treball i riquesa al seu voltant, museïtzant el Castell de Falset, recuperant els castells de Flix o de la Selva del Camp, enriquint la nostra oferta turística, continuant la recuperació de les muralles de Montblanc o del Pont del Diable de Tarragona, o apostant pel que ha de ser el Centre de les Arts del Convent de Santa Anna d’Alcover. Un centre d’estada i d’assajos, de companyies de teatre o orquestres, pràcticament únic a tot Espanya.  

Cal recordar que parlem d’obres complexes, lentes, amb molt de treball artesanal i manual que en ocasions cal fer per fases. Cosa que pot abocar, en algun cas, per la manca de nous recursos a haver de deixar la rehabilitació sense acabar per part d’alguns dels ajuntaments afectats.

Davant aquesta situació, hem fet les següents preguntes escrites al Ministeri de Foment: ¿Quantes vegades s’ha reunit, l’any 2012, la Comissió Interministerial per a la coordinació del 1% Cultural ? i ¿Quina és la quantitat que ha destinat a la nostra província al llarg del 2012 per aquest concepte el Ministeri de Foment? Només busquem la resposta oficial del que ja sabem, és a dir, que no s’ha reunit cap vegada i que no ha destinat ni un euro a finançar nous projectes de la província de Tarragona.

El nostre objectiu no és altre que es compleixi la llei, que es reuneixi la Comissió Interministerialque es posi en marxa, que treballi i que ens digui per exemple alguna cosa del projecte per intervenir a la Basílica del Fòrum o als Pilars de la Torre del Pretori, projectes que deuen tenir damunt d’alguna taula, tal i com ja ha m’ha dit en més d’una ocasió l’alcalde Ballesteros. I no cal dir que esperem tenir el suport dels diputats tarragonins del PP, en especial del company Alejandro Fernández, que fins ara s’han omplert la boca de la paraula Tarragona per afegir-la a tot arreu com en el cas de la universitat, mentre no sembla massa aplicat a l’hora d’afegir-la a la l’agenda d’un Govern com el de Mariano Rajoy que encara no ha mogut un dit a favor del nostre patrimoni.

Article d'opinió de Joan Ruiz publicat al Diari de Tarragona  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada