Els ajuntaments han estat i són un motor fonamental per la cohesió social de Catalunya. Són el nivell de govern més proper per detectar i respondre a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes, especialment en aquests moments de dificultats econòmiques per moltes persones i famílies.
Des de fa anys els alcaldes i regidors socialistes aquí presents hem volgut incorporar en els nostres pobles i ciutats la preocupació per l’atenció a la salut dels nostres veïns i veïnes. Igualment, s’ha de reconèixer el paper fonamental que el municipalisme ha tingut i té en la vertebració del sistema públic de salut en el nostre país.
Amb aquest teló de fons, assistim atònits a les retallades en els serveis sanitaris i socials que vol dur a terme el govern de Catalunya. Són retallades improvisades, injustes socialment i amb una clara càrrega ideològica: la Generalitat governada per Convergència i Unió no aposta per un model social que protegeixi els catalans i catalanes més fràgils sinó per la defensa dels interessos d’aquells que més tenen.
Els municipis serem els primers en ser impactats per uns pressupostos de la Generalitat retallats en el seu vessant més social. Als ja minsos pressupostos municipals, caldrà sumar la pressió sobrevinguda del desmantellament de pilars fonamentals de l’estat de benestar com la salut o l’educació, àmbits que durant els darrers anys de govern de progrés havien viscut millores sense precedents.
Només en salut es preveu que fruit de les retallades 18.000 treballadors del sector poden perdre la seva feina. Igualment els ajuntaments haurem de fer front a l’empitjorament de l’estat de salut de la població fruit d’una accés als serveis bàsics de salut amb majors llistes d’espera i menor personal.
La implicació de molts ajuntaments socialistes en el funcionament dels serveis d’atenció sanitària, en la provisió de serveis de salut pública, en les tasques d’educació i promoció de la salut o la participació activa en el govern d’institucions sanitàries; constitueix un magnífic exemple del rol que els ajuntaments han desenvolupat en el sector sanitari a les comarques tarragonines.
Per tot això, els alcaldes i alcaldables socialistes del Camp de Tarragona:
- Reclamem a la Generalitat de Catalunya que faci marxa enrera i dediqui els recursos suficients per no erosionar l’estat de salut i benestar dels nostres conciutadans. Igualment, ens oposem a qualsevol retallada en la política d’inversions sanitàries que cohesionen equitativament i eficientment el nostre territori.
- Vetllarem pels interessos dels més desafavorits, i treballarem contra l’exclusió social d’aquelles persones que per raó de la seva salut o situació de dependència tenen més dificultats per viure amb plena autonomia.
- Exigim el ple desplegament i funcionament dels Governs Territorials de Salut perquè volem seguir participant del govern del sistema sanitari. Els ajuntaments han d’estar presents en la planificació sanitària, compartir competències en salut pública i gestionar o cogestionar l’assistència sanitària.
- Volem evitar que el govern de Convergència o Unió malmeti els avenços que en l’àmbit sanitari han liderat els i les socialistes tant des del govern de la Generalitat com des de molts ajuntaments compromesos per la millora del sistema públic de salut.
- Exigim, per últim, l’aplicació efectiva de la Llei de Salut Pública i el desplegament complert de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada