dijous, 18 de febrer del 2016

QUE QUÈ SENYOR JUNQUERAS?



Algú s’imagina que per decidir si la multinacional Amazon ha de construït o no un centre logístic al Prat de Llobregat calgués convocar una consulta, posem per cas, al Berguedà? O decidir des de Tarragona si l’empresa d’alimentació Fritz Ravich inverteix o no 20 milions d’euros en una planta productiva a Maçanet de la Selva? Algú s’ho imagina? No. No? Doncs no ho diguem amb tanta rotunditat perquè no fa ni una setmana que el vice-president del Govern i líder d’ERC s’ha despenjat amb l’ocurrència de proposar una consulta “a tot el país” per decidir tirar endavant o no el projecte conegut popularment com BCN World, que s’ha d’ubicar, com tothom sap i, per tant, també el senyor Junqueras, a Salou i Vila-seca.

Anem a pams. Fem-ho perquè és difícil superar el desgavell que estan protagonitzant tant el Govern de la Generalitat com les forces polítiques que li donen suport (CDC, ERC i la CUP) en un tema tan sensible per a les comarques tarragonines com aquest. Recapitulem però no anem més enllà dels dos darrers mesos per no avorrir-nos excessivament. Primer se’ns va dir que el projecte, defensat com a “molt important” pel Govern Mas, se sacrificava als altars de les exigències de la CUP d’eliminar-lo per votar la investidura del candidat de CDC a la presidència de la Generalitat (som al mes de desembre). Després, al gener, la portaveu del Govern afirmava, responent a preguntes dels periodistes, que el projecte estava “ajornat” sine die. Ajornat? Sí? Per qui? Per a què? No hi havia un acord solemnement signat pel mateix Govern? No comment, que dirien els britànics... I vàrem arribar amb aquesta incertesa fins la setmana passada quan, davant de la mirada estupefacte de tots, primer el president Puigdemont ens anunciava via entrevista televisiva una “consulta sobre BCN a Tarragona”. Primera sorpresa. L’endemà, diversos portaveus institucionals assenyalaven una consulta a tal efecte però circumscrita “a Salou i Vila-seca”. Segon input. I el tercer dia arriba la proposta certament pensada amb mentalitat més centralista, la del líder d’ERC Oriol Junqueras que parla “d’una consulta al conjunt del país”. Per la seva banda, i al mateix temps, alguns portaveus de la CUP insinuen “una consulta interna per decidir si cal fer la consulta.” Tot plegat en menys de 72 hores...

Senyors del Govern de la Generalitat i de CDC, ERC i la CUP: un Govern pot fer moltes coses, fins i tot pot equivocar-se. El que no es pot fer mai però -perquè està molt per sota de la dignitat dels ciutadans- és donar un cop de peu endavant a la pilota i, per covardia política, per desídia i per incapacitat de resoldre les seves pròpies contradiccions internes, ser incapaços de prendre una decisió que el mateix Govern considerava fa sis mesos que era “inajornable.”

Les comarques tarragonines no s’ho mereixen. No s’ho mereix la gent i sobretot els milers de ciutadans a l’atur que han presentat el seu currículum per treballar i ens pregunten cada dia si “BCN World es farà o no es farà.” La dignitat de les persones i el respecte a la voluntat d’un poble es defensen a peu de carrer, sense enganys ni subterfugis que tan sols provoquen la vergonya aliena.

Els socialistes exigim una resposta a aquesta indefinició eterna que posa en risc l’execució de les inversions. Prou d’aquest joc dels despropòsits! Nosaltres estem a favor d’un projecte humanitzat i dimensionat a les necessitats del territori, que no té res a veure amb el projecte inicial. Gràcies a l’acord que vam assolir, i a les clàusules que els socialistes vàrem introduir, hem aconseguit una inversió addicional de 47 milions d’euros en inversions socials a Tarragona i mesures concretes contra el blanqueig de capitals, el joc a crèdit i la protecció dels menors. Salou no és Singapur ni Vila-seca són las Vegas. Nosaltres tenim una identitat i un valor afegit cultural, patrimonial, gastronòmic, etc. que hem de preservar i complementar amb aquesta nova inversió que és necessària i que no podem deixar escapar.

Sobretot cal fer-ho pensant en donar una oportunitat real de trobar treball als 68.000 aturats que tenim a la província, a l’angoixa que pateixen les seves famílies, pensant en les 12.000 noves places hoteleres que es crearan, en l’augment de l’oferta comercial, l’arribada de nous contingents turístics, etc.
 
Ni volem barra lliure al capital ni volem donar lliçons de puresa ideològica des de cap torre de marfil, volem desenvolupar el projecte pensant en la generació de nous llocs de treball i en la creació de riquesa a les nostres comarques. No es construeix res dient sempre “no” a tot.           


I el que també entenem que cal deixar enrera és aquesta vella dinàmica de decidir el futur de les nostres comarques des d’un despatx de Barcelona, d’esquenes al territori. El que afecta a Tarragona es decideix des de Tarragona. Aquest és el nostre compromís i la nostra convicció política i moral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada