dilluns, 23 de febrer del 2015

Si Roger de Llúria, Jaume I i Romains aixequessin el cap



Louis Henri Jean Farigoule, més conegut pel seu pseudònim de Jules Romains, fou un escriptor francés fundador del moviment unanimista.  Romains va visitar Barcelona el 1920 i va exclamar en veure la monumental obra de la Mancomunitat (entre elles la xarxa de biblioteques de Catalunya ): “Moltes nacions han estat fundades per l’espasa. La novaCatalunya ha estat fundada per llibres.”.
Aquest passat divendres 20 de febrer a l’acte “2015, any de les biblioteques” celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el Conseller ( trànsfuga) de Cultura i el President de la Generalitat han esmentat tots dos aquesta cita de Romains evitant, també tots dos, l’adjectiu “nova” i, per tant, donant per cert que els catalans sempre hem estat gent pacífica i que no tenim a la nostra història mil·lenària cap episodi d’armes.
Deuen pensar aquests governants que poden cantar les excel.lències dels nostres reis catalans-aragonesos o dels nostres almiralls com si no haguessin matat una mosca mai. Els tarragonins tenim al capdamunt de la Rambla un gran monument a Roger de Llúria que cada cop que el veig se’m posen els pèls de punta de recordar quanta sang va vessar. I si pujo dos centenars de metres més amunt i entro a l’edifici de l’ajuntament i miro el mausoleu del rei Jaume I penso que el nostre rei va ser un dels més grans genocides de la història si parlem clar i català, carregant-se milers i milers d’infidels com ell en deia i principalment al País Valencià i a ses Illes on no en va quedar ni un@.
Així que ja n’hi ha prou d’embaucar-nos. Els i les bibliotecàries que assistien a l’acte, gent llegida i altres que potser no ho som tant però que no ens empassem la deformació de la història dels nacionalismes – català, espanyol o tutti quanti – no ens mereixem tant d’insult a la intel.ligència.
Si avui Roger de Llúria, Jaume I i Romains aixequessin el cap i haguessi sentit els parlaments del President Artur Mas i del conseller trànsfuga Ferran Mascarell s’haurien admirat i escandalitzat. Els dos primers, veritables homicides, perquè se’ls negava el “mèrit” d’haver matat tanta gent, cosa que ells portaven amb molt d’orgull. Romains perquè, home  culte, amb tota seguretat no ignorava la història de Catalunya i per això havia col.locat l’adjectiu “nova “ per significar que , en tot cas, era des de la Mancomunitat que els catalans podíem presumir de fundar la nostra convivència en els llibres i no abans.
Clar que amb aquest govern que tant descura la cultura, potser no hauria gosat dir-ho avui.
Article d'opinió de Xavier Sabaté 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada