divendres, 6 de juliol del 2012
L’ENERGIA NUCLEAR DESPRÉS DE FUKUSHIMA
La multinacional alemanya SIEMENS va signar l’any 2009 un acord amb un consorci rus per seguir apostant per l’energia nuclear. Avui dia SIEMENS ha renunciat a l’energia nuclear i ha apostat de manera decidida pel desenvolupament de les infraestructures elèctriques intel•ligents. Aquest és un dels molts exemples que il•lustren sobre el canvi de mentalitat que s’ha produït arran de l’accident, que va estar a punt de desembocar en una autèntica catàstrofe, que va patir la central nuclear japonesa de Fukushima.
Aquest canvi de paradigma és una de les realitats que es posen de relleu en un excel•lent llibre, “la energía después de Fukushima” escrit per l’exmnistra de Medi Ambient, Cristina Narbona i pel professor Jordi Ortega presentat aquesta setmana. Els autors defensen que l’accident de la central nuclear japonesa suposa un estímul addicional per al desenvolupament de les energies renovables a nivell mundial.
Aquest canvi de mentalitat, per desgràcia, no s’ha produït ni a Catalunya ni a Espanya. Més aviat el contrari. El Govern del PP està aconseguint dilapidar a marxes forçades l’incipient desenvolupament de les renovables dut a terme durant els anys de Govern socialista i acabem de conèixer la decisió de l’executiu de Rajoy d’allargar la vida de la central nuclear de Garoña més enllà dels 40 anys que s’ha vongut considerant com la data límit de funcionament. És un nou i molt greu error que demostra una miopia en matèria energètica alarmant. Mentrestant, el Govern de CiU a Catalunya calla i renuncia a decidir en matèria energètica exercint els competències que li atorga l’Estatut d’Autonomia.
Una dada ho resumeix tot, el decret 1/2012 del Govern del PP que elimina el suport a les renovables posant en perill la indústria i els 30.000 llocs de treball ja destruïts en només sis mesos i els 100.000 que es calcula s’haurien pogut crear a partir de projectes que ja estaven en curs.
Els socialistes creiem que el futur energètic al nostre país i al món passa per les energies renovables. Ho vàrem demostrar quan estàvem al Govern i ho continuem defensant ara amb més convicció i determinació sí cal. Tots els experts assenyalen que d’aquí a 10 anys el cost d’utilitzar energies renovables serà més baix que utilitzar energia nuclear. El camí cap al futur està traçat i no accepta demores.
Catalunya i Espanya no poden perdre el tren i tampoc les comarques tarragonines. Situats en aquesta cruïlla històrica no podem perdre oportunitats com la que representa el projecte ZEFIR a través del qual podrem obtenir energia eòlica marina al nostre litoral i disposar de tecnologia autòctona que no tenim en el cas de les nuclears ni dels combustibles fòssils. Però perquè les empreses que ja han compromès la seva implicació tinguin la confiança necessària, cal que vegin que des del Govern de Catalunya i del de l’Estat, hi ha una determinació clara de suport a les energies renovables que són les úniques netes, infinites, pròpies i repartides per tot arreu. També a casa nostra.
Article d'opinió de Xavier Sabaté publicat al Diari de Tarragona
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada