dijous, 5 de juliol del 2012

EL PLE DEL PARLAMENT ES PRONUNCIA CONTRA EL DECRET DEL GOVERN DEL PP QUE ELIMINA EL SUPORT A LES ENERGIES RENOVABLES I A FAVOR DE QUE LA GENERALITAT PUGUI INSPECCIONAR I DECIDIR SOBRE EL TANCAMENT DE LES CENTRALS NUCLEARS CATALANES



El ple del Parlament de Catalunya s’ha pronunciat aquesta tarda contra el Decret del Govern del PP que elimina el suport a les energies renovables i a favor que el Govern de la Generalitat pugui inspeccionar i decidir sobre el tancament de les centrals nuclears catalanes.



El diputat del PSC per Tarragona, Xavier Sabaté, s’ha mostrat satisfet per l’aprovació d’aquestes propostes del PSC, que ha defensat, tot i que ha lamentat “que CiU i el PP hagin rebutjat accions de progrés en matèria d’energia.”
En concret, els punts aprovats són els següents:


1. “El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a reclamar de l’Estat la competència en matèria d’energia nuclear tal com preveu l’Estatut d’autonomia de Catalunya en el seu article 133 quan contempla que ambdues administracions, de forma compartida, s’encarregaran de “La regulació de les activitats de producció, emmagatzematge i transport d'energia, l'atorgament de les autoritzacions de les instal•lacions que transcorrin íntegrament pel territori de Catalunya i l'exercici de les activitats d'inspecció i control de totes les instal•lacions existents a Catalunya” i que, per tant, el Govern de la Generalitat pugui inspeccionar i decidir sobre el tancament de les centrals nuclears al final de la seva vida útil.”



2. El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a actuar decididament per derogar el Reial decret llei 1/2012, de 27 de gener, pel qual es procedeix a la suspensió dels procediments de preassignació de retribució i la supressió dels incentius econòmics per a noves instal•lacions de producció d’energia elèctrica a partir de cogeneració i fonts de energia renovables, en el marc de la Comissió Bilateral Estat - Generalitat.



Els punts rebutjats han estat:



3. Transformar l’ICAEN en una Agència d’Energia de Catalunya que dinamitzi el sector, impulsi la col•laboració público-privada, identifiqui prioritats d’inversió i financi nous projectes energètics alineats amb el Pla de l’Energia del Govern.



4. Executar en el termini d’un any improrrogable les inversions previstes en la Resolució del Conseller d’Empresa i Ocupació de 23 de febrer de 2011, per a la realització de plans de millora de la qualitat del servei elèctric, plans de control de tensió i de neteja de marges a Catalunya amb càrrec a la tarifa 2008.



5. Modificar el Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020, per tal passar els objectius 20-20-20 sobre estalvi i eficiència, sobre producció d’energies renovables i disminució de gasos d’efecte hivernacle a 30-30-30.



6. Per tal de poder tancar les nuclears quan acabin els permisos que tenen concedits, cal elaborar un pla de dinamització econòmica per reconvertir l’activitat econòmica de les comarques electro-nuclears dependents



7. Elaborar i fer públic abans de final d’any un informe sobre el compliment de les proves d’estrès que va determinar la Unió Europea i les Corts Generals en relació amb les centrals nuclears catalanes



8. Establir un Acord amb el Consejo de Seguridad Nuclear, per tal que la vigilància de la seguretat de les centrals nuclears catalanes i el control de les emissions radioactives es dugui a terme de forma conjunta amb l’Administració de la Generalitat de Catalunya.



9. Seguint les recents recomanacions de la Unió Europea en relació a la fiscalitat verda establir per als Pressupostos de la Generalitat del 2013 un recàrrec sobre l’energia nuclear, hidràulica, tèrmica i derivats del petroli amb l’objectiu de reforçar les polítiques socials i de sostenibilitat.



Xavier Sabaté ha declarat en el curs del debat que “CiU i el PP representen l’antigor en matèria energètica, l’aposta per les energies brutes, finites, perilloses i estrangeres renunciant així a explotar les pròpies i a la generació dels llocs de treball que comporten les noves, autòctones, netes i infinites.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada