dimarts, 11 de novembre del 2014

REUS ÉS CULTURA!



Reus sempre ha estat un focus de cultura reconegut arreu del país i de més enllà i el seu teixit associatiu i cultural, un dels més sòlids i vitals. La cultura és un dels nostres trets distintius i juga un paper molt important en el desenvolupament d’una societat lliure, democràtica, solidària i progressista.

En els darrers temps, i fruit de la manca de visió del govern de la ciutat, s’ha produït un desgavell que cal reparar. Hem de recuperar la capitalitat cultural i que Reus torni a ser motor de creativitat i referent cultural. La cultura tornarà a ser protagonista a Reus.

A Reus, la creativitat és innata, forma part del nostre ADN, hi ha molt talent, però necessita més canals per poder manifestar-se. Per això creiem que cal donar noves eines per potenciar l’expressió artística a la ciutat. En aquesta línia, apostem per obrir un espai singular i transgressor, a disposició dels artistes locals a l’antic edifici del Vapor Vell, perquè la cultura torni a bullir des de baix. Es tracta d’un laboratori cultural d’intercanvi d’idees, de promoció, recerca, investigació, creació, innovació, debat, reflexió i difusió de la cultura. Un centre interdisciplinari on hi tindran cabuda les arts visuals, arts escèniques, la literatura, la música, el cinema, l’arquitectura o el disseny. Un espai per rellançar la cultura de base.

Caldrà treballar també per implicar el sector cultural i la ciutadania en la presa de decisions. Cal debatre i consensuar amb les entitats qualsevol decisió. Per això crearem el Consell de les Arts de Reus, un organisme independent que vetllarà per la difusió, la promoció, el foment i el suport de la creació artística a la ciutat. Un espai, inèdit, de trobada i de diàleg entre l’Ajuntament i el món artístic amb representants de tots els sectors culturals de la ciutat, entitats i societat civil i que assessorarà el govern municipal en la presa de decisions. Corresponsabilització i retorn del protagonisme als ciutadans, són els eixos del nostre projecte.

També haurem de dignificar institucionalment la cultura a la ciutat d’una vegada per totes. Per això ens comprometem a prendre dues decisions: en primer lloc, que el regidor de Cultura torni a ser tinent d’alcalde de l’Ajuntament, com sempre havia tingut, per demostrar el pes específic, la rellevància i el nivell d’interlocució política que tindrà en el govern municipal. I, en segon lloc, cal vincular l’àrea de cultura a les de comerç i de turisme a través de l’Agència de promoció cultural, comercial i turística. La coordinació de les tres àrees és indispensable a la nostra ciutat. Les tres han d’anar de la mà, perquè la cultura també és un motor de promoció econòmica i de projecció de la ciutat. En aquest sentit, una de les mesures, indispensables serà l’obertura continuada dels museus durant tot el dia, tot vinculat a una redefinició museística i museogràfica dels espais de la ciutat.


I no, no me n’oblidava, obrirem la biblioteca Pere Anguera durant el primer any de mandat. Creiem en la funció cohesionadora de la cultura, i per això hi dedicarem tots els nostres esforços per retornar-li el paper que li pertoca. Perquè Reus és Cultura!

Article d'opinió de Francesc Vallès publicat al Diari de Tarragona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada