dijous, 9 d’octubre del 2014

EDUCACIÓ: LES RETALLADES TENEN CONSEQÜÈNCIES



Fa pocs dies parlava amb un amic meu que és professor de l’àrea d’enginyeria informàtica a la Universitat Politècnica de Catalunya. Em comentava aquest amic que acabava de tornar de Corea del Sud on s’havia dut a terme un Congrés científic en una universitat d’aquest país. En un moment de la conversa va fer referència a “400 especialistes” que hi havia al Departament d’enginyeria informàtica de la Universitat coreana. Vaig pensar que es tractava d’alumnes. “Alumnes? –em va dir- No! Ells tenen 400 investigadors professionals al Departament, dedicats a la recerca i becats per l’Estat.” Per establir un quadre comparatiu a l’àrea equivalent del Departament en qüestió de l’UPC hi ha un total de ...3 investigadors (amb les beques, per cert, retallades).

És tracta d’un exemple, un més, de les greus mancances que arrossega el nostre sistema educatiu pel que fa a les inversions públiques. En aquest país tenim un 33% de joves en situació NI-NI (és a dir, que ni estudien, ni treballen). Es tracta de la taxa d’abandonament escolar més alta de la UE. Tothom coincideix en què un dels elements clau per sortir de la crisi com a país és apostar pel valor afegit dels nostres professionals. I què fan els governs de CiU-ERC, a la Generalitat, i del PP, a l’Estat? Fer marxa enrere, com els crancs, i laminar la bona feina que havíem fet entre tots durant aquests darrers 30 anys.

Així, el Govern del PP ha retallat per aquest curs més de 75 milions d’euros en beques destinades als estudiants universitaris. Aquells que es passen el dia afirmant per activa i per passiva que “la crisis ya es cosa del pasado” tenen, al mateix temps, la indecència de retallar les ajudes als estudiants que ja han hagut de fer front a uns augments desmesurats de les seves matricules universitàries (fet que ha obligat a molts a abandonar els estudis). Així es fomenta la creació de “capital humano”, que diria el senyor Wert?       

I tres quarts del mateix pel que fa a les retallades aprovades per CiU i ERC a Catalunya. Des de que Artur Mas és president de la Generalitat s’ha reduït un 13% el pressupost destinat a Educació. Sembla increïble perquè la retallada en educació és superior fins i tot a la mitjana del conjunt del pressupost de la Generalitat (que és del 10%). Això ha tingut conseqüències devastadores, per exemple, a la ciutat de Tarragona on l’Ajuntament ha denunciat públicament una davallada del 93% de les inversions de la Generalitat en polítiques educatives a la ciutat en els darrers tres anys. Això sense oblidar les dràstiques reduccions a les escoles bressol, els retards en els pagaments de les beques menjador, l’eliminació de la majoria de plans educatius d’entorn i de les aules d’acollida, etc. En fi...

Davant d’aquesta realitat tan poc estimulant els socialistes reafirmem el nostre compromís de lluitar políticament per garantir la màxima qualitat i equitat del nostre sistema educatiu. Van ser Governs socialistes els que van apostar per desenvolupar un sistema d’ensenyament públic i de qualitat. Cal apostar per recuperar aquest model i acabar amb les retallades indiscriminades que practiquen PP, CiU i ERC. El nostre compromís en aquest sentit és total i inequívoc.


Finalment, vull reconèixer en nom dels socialistes l’excel·lent feina que cada dia fan els membres de la comunitat educativa (professors, docents, AMPA, etc.) a les escoles i instituts del país. Malgrat les retallades (també de salaris) la gran majoria de professors han multiplicat els seus esforços per garantir que els alumnes gaudeixin de la qualitat educativa que es mereixen. Tot el meu reconeixement i homenatge a tots vosaltres. Sense el vostre esforç diari i constant, no sempre reconegut, res seria possible.

Article publicat per Salvador Ferré Budesca al diari Més Tarragona  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada