dimarts, 30 de juny del 2015

DISCURS DE JOSEP MASDEU EN EL PLE D'INVESTIDURA DE LA DIPUTACIÓ DE TARRAGONA



Digníssimes autoritats, diputats i diputades, companys i companyes de la corporació, amics i amigues. Avui iniciem una legislatura d’enorme importància pel món municipal de les comarques tarragonines i, per tant, pel benestar i la qualitat de vida dels nostres convilatans.

Sovint s’afirma que la Diputació és la gran oblidada del nostre sistema institucional i administratiu i que la seva funció és merament funcional, “prescindible” quan no senzillament “inexistent”, segons paraules textuals d’alguns analistes que parlen des del desconeixement. Gravíssim error. Sense la tasca que executa aquesta casa, sense la feina de centenars de bons professionals d’aquesta corporació, la tasca dels Ajuntaments en benefici dels seus veïns estaria mutilada o seria d’impossible compliment, i ho afirmo així de clar.

Aquests dubtes no formen part de l’ADN polític del grup socialista. Nosaltres hem tingut clar des de sempre, ja sigui al Govern o a l’oposició, que la Diputació no és moneda de canvi de res, ni és un cromo que s’intercanvia per interessos aliens al benestar del ciutadans de les comarques tarragonines. La Diputació o és un ens de consens al servei del territori i del món municipal o no serà. Aquesta és la nostra convicció política però, especialment, ètica i amb voluntat de servei que ens ha portat a subscriure un pacte de mandat per donar estabilitat i coherència a la bona feina que es fa des d’aquesta institució. Volem ser un instrument el màxim d’útil a disposició dels municipis i dels ciutadans amb prestacions i serveis reals, sigui quina sigui la mida i la ubicació geogràfica d’aquests municipis dins de la província. Volem i serem un Govern de tots i per a tots. El temps, que és inapel·lable en la seva sentència, donarà validesa al que acabo de dir.

Ara cal donar un nou pas endavant de gegant en la bona feina que s’ha fet des de la Diputació. Som conscients de les dificultats que haurem de superar però també de les oportunitats que se’ns obren ara que ens situem en el camí de sortida de la crisi i dels enormes potencials de les nostres comarques, que encara es poden desenvolupar.

Per això volem impulsar un Pla Estratègic per les comarques tarragonines el màxim d’ambiciós des del sentit de la realitat. Sí, podem millorar en atenció a les persones, en el servei als municipis, en la gestió d’excel·lència i transparència. Sí, podem eixamplar els recursos econòmics a disposició dels Ajuntaments mitjançant un Pla d’Acció Municipal que inclou un volum inversor superior als 60 milions d’euros durant els propers quatre anys i, sí, podem impulsar en el nostre àmbit d’influència el necessari canvi de model econòmic que ens permeti créixer socialitzant la riquesa, reduint les desigualtats i generant llocs de treball estables i ben remunerats.

Deixeu-me ampliar aquest punt que considero vital: cal bastir un nou cicle econòmic basat en el coneixement, el valor afegit, l’excel·lència i l’economia productiva per evitar que mai més a la nostra història siguem víctimes de bombolles artificials inflades únicament per l’especulació financera. El que dóna feina de qualitat és l’economia productiva, la investigació i la recerca, la qualitat i l’esforç dels nostres professionals. Com, si no, per exemple s’ha desenvolupat i crescut el nostre sector turístic si no és des de l’esforç, el treball constant  i la millora continua  buscant la qualitat? I així podríem seguir i seguir...

En un dia com avui penso, sobretot, en els ciutadans de les comarques tarragonines que encara estan acusant de ple els efectes més devastadors de la crisi econòmica. Als que estan a l’atur, a les famílies que no arriben a final de mes, als que han vist com l’angoixa davant del present i del futur s’apropiava de les seves vides. A tots ells ens devem. En aquest sentit, hem d’accentuar al màxim la bona acció social d’aquesta casa: multiplicant els plans d’ocupació i garantint arribar allà on faci falta per assegurar que cap tarragoní quedi a la cuneta, abandonat a la seva dissort, orfe de les ajudes socials bàsiques que el permetin viure amb la dignitat material que mereix.

Deixem enrera els retrets i les recriminacions estèrils, emplacem-nos tots a donar el millor de nosaltres mateixos en aquest compromís permanent en defensa de la demarcació de Tarragona dels municipis i de la seva gent. En nom del grup socialista us asseguro que a cap dels nostres diputats i diputades ens mancarà la il·lusió per fer-ho possible. En un dia com avui reiterem el nostre compromís de treballar al costat de la gent, d’evitar veure el territori des de les finestres d’aquesta seu institucional i d’estar al costat de les persones sabent escoltar les seves reivindicacions i lluitant per satisfer-les. Parlo, sobretot, d’una Diputació en què el consens i la voluntat de pacte figurin al frontispici d’aquest edifici perquè sense voluntat d’acord, tocant tots de peus a terra, no hi ha progrés ni polític, ni social, ni econòmic.

Permeteu-me acabar amb una cita del gran humanista i pedagog Jan Amos Comenius, tan recordat per les seves propostes  pedagògiques i  un dels humanistes que personalment més admiro. Doncs bé, fem vives les paraules d’aquest insigne pedagog quan en llegir el seu primer discurs a l’acadèmia va acabar amb aquestes paraules: 


Poble, el vostre Govern ha tornat a vosaltres!!!!       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada