divendres, 24 de setembre del 2010

CONTINUEM AMB EL CANVI


Ens acostem al final d’aquesta legislatura. Bon moment, doncs, per començar a fer balanç de què és el que hem fet en aquests darrers quatre anys. Crec, sincerament, que no ens presentem davant la ciutadania amb les mans buides. El Govern del president Montilla ha promogut les polítiques socials i ha prioritzat les persones i el seu benestar. Hem potenciat les inversions en salut, en educació i en els serveis essencial bàsics que millorin el dia a dia dels ciutadans. Sovint hi ha persones que em diuen pel carrer que aquells de nosaltres que assumim responsabilitats polítiques acostumem a parlar de grans xifres i plans teòrics que ens allunyen de la realitat quotidiana; per tant, deixeu-me que em centri en Valls i l’Alt Camp i repassem, breument, què és el que ha fet la Generalitat durant aquests quatre anys en matèria de serveis socials a casa nostra.

Doncs, bé, el primer que cal constatar és que s’ha fet molt. Sovint es parla, per exemple, que el desplegament de la Llei de dependència ha estat massa lent. És veritat que la crisi econòmica ha afectat el desenvolupament de la llei però no podem perdre de vista que, en el que portem de 2010, la Generalitat ja ha invertit més d’un milió d’euros (més d’un milió!) al pagament de prestacions econòmiques directament vinculades a la Llei de dependència a Valls i comarca. De fet, en aquests darrers anys la quantitat econòmica destinada a tal efecte no ha fet més que créixer any rere any…

La Generalitat també ha impulsat equipaments bàsics en matèria de benestar social a la nostra comarca. S’ha rehabilitat la residència per a la gent gran de Santa Teresa i la residència per a la gent gran Casa Monserrat Cuadrada, ambdues a Valls, i s’ha construït el centre de dia per a la gent gran de Vilabella. Un altre aspecte molt important per a moltes famílies, les ajudes a la maternitat. En aquest terreny, en els darrers tres anys centenars de famílies vallenques han pogut comptar amb les ajudes destinades als pares i mares amb fills d’edat fins a 3 anys, tot plegat per un valor total de 2.161.000 euros. Per exemple, l’any passat 1.309 famílies de la ciutat van poder disposar d’aquestes ajudes econòmiques.

Un darrer exemple, la inversió adreçada a pagar programes vinculats a serveis socials bàsics a la comarca de l’Alt Camp s’ha incrementat en el 20% en relació amb l’any passat. El 20% en un any i això en un context de retallada de la inversió com a conseqüència de la crisi.

Vol dir això que tot s’ha fet a la perfecció i que no hi ha problemes? En absolut, s’ha de fer autocrítica i rectificar allò que no s’ha fet bé o bé allò que ha estat insuficient. La realitat més preocupant, allò que preocupa especialment el Govern és que, en aquests moments, hi ha mig milió d’aturats a Catalunya, mig milió de famílies que ho estan passant molt malament. Davant de situacions com aquesta, i ara més que mai, el que cal és mantenir el rumb iniciat el 2003. Un rumb que ens ha de portar a l’horitzó d’una Catalunya, com deia el president Companys, nacionalment plena i socialment entre les més avançades d’Europa…

Article d'opinió de Núria Segú publicat al setmanari El Vallenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada