divendres, 27 de novembre del 2009

VALLS, REFERENT DEL CINEMA NACIONAL


Ara fa pocs dies Valls ha estat l’escenari de l’acte de clausura del quinzè concurs estatal de curtmetratges “Ciutat de Valls 2009”, un certamen que ja s’ha fet un lloc en el mapa de festivals d’aquestes característiques no només a nivell de Catalunya, sinó en el conjunt d’Espanya. Es tracta d’una concurs que enguany ha destacat amb llum pròpia i ha superat totes les expectatives pel que fa a la qualitat dels 236 curtmetratges que optaven a algun dels set premis com pel que fa a públic assistent. La organització i èxit d’un esdeveniment cultural d’aquesta dimensió és una nova mostra del dinamisme de la societat vallenca i de l’empenta de la seva gent. Vull reconèixer, en especial, la tasca del jurat qualificador, amb el Francesc Fàbregas al capdavant, que han dedicat el seu temps a elegir quines d’aquestes bones produccions mereixia un dels set premis del concurs. Una tasca, ja us dic, difícil donat l’elevat nivell dels curtmetratges que s’han presentat en aquesta edició.

En aquest cas, realment, és molt complexa destacar algun treball però crec que és imprescindible remarcar la excel·lent producció “The End”, la guanyadora de l’Enxaneta d’Or, que ens aproxima a la dura realitat que provoca la manca d’aigua al continent americà, o bé el premi especial que s’ha endut el curtmetratge “Lala”, de Esteban Crespo. En aquest cas en destaca la interpretació de les nova fornada d’actors d’un molt bon nivell interpretatiu com ara Gustavo Salmeron, Marta Belenguer o Ester Ortega.

Així mateix, enguany s’ha convocat una categoria especial de premi de fantasia que ha guanyat la producció “Cíclope”, rodat amb actors amb escenaris virtuals en tres dimensions.

Molts d’aquells que haureu gaudit de les sessions que s’han organitzat a Valls i La-rodona haureu pogut reconèixer a molts actors i actrius que ja són presents a la petita pantalla de la ma de sèries d’èxit com “Ventdelplà”, “Hospital central” o “El internado.”

En definitiva, ha estat un certamen que ha brillat al seu màxim nivell i que suposa un difícil repte a superar, de cara a l’any vinent, tant a nivell de produccions com d’assistència d’aficionats al bon cinema.

Crec que la singularitat i la riquesa de Valls és la suma de molts factors. De la nostra trama urbana, de la nostra història, dels nostres senyals d’identitat i també d’allò que hem aportat a la nostra cultura nacional, com ara el fet casteller. Precisament per això estic especialment satisfeta, i com a vallenca, orgullosa, de què la nostra ciutat sigui capaç d’organitzar concursos nacionals d’aquesta envergadura.

Publicat al setmanari El Vallenc




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada