dilluns, 16 de novembre del 2009

EN SALUT, CAL PREVENIR


“Més val prevenir que curar”, aquestes paraules, que hem sentit moltes vegades, són la filosofia de fons que sustenta la nova Llei de Salut Pública que hem aprovat recentment al Parlament. Què vol dir això traduït a la pràctica? Doncs, per posar només alguns exemples, que a partir d’ara es farà un esforç molt especial per prevenir el tabaquisme, potenciar l’adquisició de bons hàbits alimentaris, promoure l’exercici físic o bé lluitar contra l’obesitat infantil.

Amb aquesta nova llei a la ma, el Govern es compromet a lluitar no tan sols contra la malaltia sinó també, de manera integral, contra els elements que l’afavoreixen, duent a terme accions per protegir i promoure la salut i prevenir la malaltia. I com fer-ho? A través del control dels riscos presents en el medi i en els aliments i de la promoció d’estils de vida saludables (per exemple, amb el programa de vacunes o en les inspeccions que fan els veterinaris als escorxadors abans i després del sacrifici d’animals).

Així, per primer cop s’estableix un catàleg de les prestacions i els serveis que, de manera obligatòria a partir d’ara, ha de prestar el sistema sanitari públic a Catalunya. A més a més, es crearà una seu territorial a Tarragona de la nova Agència Catalana de Salut Pública, l’ens que entrarà en funcionament l’any que ve i que haurà de coordinar tot aquest esforç.

Crec, sincerament, que amb la nova llei fem un salt endavant molt important a l’hora de respondre amb eficàcia als reptes de salut del segle XXI (com pandèmies recents com la grip A o les baques boges). El tema no és menor. Aquí al Camp de Tarragona, l’any passat el Departament de Salut va impulsar més de 2.700 controls als escorxadors, quasi 8.000 en establiments de venda de carns, peixos i derivats i més de 1.800 en bars, restaurants i hospitals de les nostres comarques. Així mateix, es van impulsar més de 10.000 analítiques de mostres ambientals i unes altres 1.700 d’aliments i d’aigua de consum. Com veieu es tracta d’un conjunt d’actuacions, sovint invisibles als ulls de molts ciutadans, però que prevenen malalties i que, per tant, salven vides. De fet, diversos estudis internacionals demostren que cada euro invertit en accions de salut pública és cinquanta vegades més productiu en termes de salut que l’assistència sanitària a la malaltia. És a dir, que és més eficaç.

Estic convençuda que aquest és el camí. Quan es parla d’Estat de Benestar i de qualitat de vida hem de tenir en la salut una de les prioritats de la nostra acció política. En aquest sentit, la vigilància, protecció i promoció de la salut, que estableix la nova llei, ens farà fer, col·lectivament, un pas de gegant.

Publicat al diari El Punt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada