divendres, 8 de juliol del 2016

ENS CAL EL LOGIS PENEDÈS



No fa gaire temps, en una entrevista sobre el tema del Logis Penedès, el periodista em deia que feia tan de temps que es parlava d’aquest tema que quasi ja no semblava possible que algun dia es pogués tirar endavant.

I raons no li faltaven per dubtar del projecte. I és que després de vuit anys del seu naixement, després de quatre anys de l’aprovació del Pla Director urbanístic que definia les seves línies, el projecte està totalment aturat.

I això és especialment greu, tenint en compte la situació en la què es troba de fa anys la comarca del Baix Penedès. Segons les dades de l’Observatori d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, a l’abril del 2016, la taxa d’atur d’aquesta comarca, era del 22,25%. És a dir, quasi una de cada quatre persones que podria i voldria treballar, està aturada.

Davant d’aquesta situació el Govern no pot quedar-se, o no hauria de quedar-se, aturat. Cal que busqui accions que suposin la creació d’ocupació i de reactivació econòmica a la comarca del Baix Penedès.

I no hi ha excuses possibles quan hi ha indicadors que demostren que el Logis Penedès és una actuació que pot ser determinant per impulsar l’economia i l’ocupació de la comarca. I això és el que ens deia  un estudi de la Universitat Rovira i Virgili, quan afirmava que el Logis Penedès, suposaria la creació de 5.000 llocs de treball directes i 9.000 indirectes.

Però no tan sols la nostra Universitat de referència diu això, sinó que l’empresa Catalonia Trade & Investment de la Generalitat, fa unes setmanes en una  reunió que va mantenir amb agents polítics i socials de la comarca va manifestar que la sortida a la situació d’estancament econòmic i d’ocupació que viu actualment el Baix Penedès era l’activitat logística.

Si a això sumem que la majoria de terrenys on ha de situar-se aquest centre logístic ja són propietat de Cimalsa, empresa de la Generalitat, especialitzada en la promoció i la gestió de centres logístics, no s’entén que el Govern de la Generalitat no faci un pas més en aquest projecte, aprovant de manera immediata el planejament derivat.

És cert que el desenvolupament total del centre logístic necessita l’execució d’infraestructures que depenen del Govern de l’Estat, però també ho és que  amb les infraestructures existents en l’actualitat es podria tirar endavant entre un 15 i un 20% del centre logístic.

Com pot ser, doncs, que el Govern segueixi sense fer res amb el Logis Penedès, quan existeix una necessitat tan clara, quan es tenen els instruments per actuar, i quan les mateixes empreses públiques diuen que l’activitat logística és l’oportunitat?

Fa uns dies s’anunciava la implantació d’una activitat logística de l’empresa Amazon al Prat de Llobregat. Aquest projecte ha estat aplaudit pel Govern. No ens podem deixar de preguntar, com es pot beneir aquest projecte per al Baix Llobregat, i en canvi negar-se-li al mateix al Baix Penedès?


Des del PSC seguirem posant en evidència la necessitat d’actuar en les nostres comarques i sobretot en aquella en què més necessitat hi ha d’una actuació decidida per reduir considerablement l’atur i per incentivar l’activitat econòmica. Ho fem al territori, des dels Ajuntaments, els Consells Comarcals i la Diputació. Però també ho fem des del Parlament, presentant iniciatives parlamentàries perquè es desencalli el Logis. I ho farem el Congrés, tan aviat com estigui constituït, perquè les infraestructures necessàries pel seu desenvolupament siguin una realitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada