divendres, 26 de gener del 2018

EL COMPROMÍS DE LA DIPUTACIÓ AMB UNS JOCS MEDITERRANIS QUE VAN MÉS ENLLÀ DE L’ESPORT



D’aquí a pocs mesos Tarragona i el conjunt de les comarques tarragonines tornaran a ser l’epicentre del Mare Nostrum gràcies a la celebració a casa nostra dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018. Es tracta d’un esdeveniment internacional de caràcter esportiu però que va molt més enllà de l’esport.

En primer lloc estem davant d’una oportunitat, des de la Diputació sempre ho hem entès així. Dimensionat a la nostra realitat podem fer el pas de gegant col·lectiu que per a Barcelona, i el conjunt del país, van suposar els Jocs Olímpics del 92. Algú posa en dubte avui que l’embranzida a la projecció internacional de Barcelona és fruït directe d’haver acollit les Olimpíades? No. No avui, però si abans de l’esdeveniment quan grups minoritaris denunciaven l’esdeveniment com “els Jocs de la gana”. I va ser just el contrari.

Doncs nosaltres ens trobem ara en aquest mateix estadi i és per això em sembla important destacar els aspectes molt positius que per als ciutadans de les nostres comarques suposaran els Jocs i la voluntat que hem de tenir de conjurar-nos tots plegats per a què siguin un èxit rotund.

Tinguem present que els Jocs seran vistos per uns 250 milions de teleespectadors de tot l’arc Mediterrani, el que suposa una repercussió mínima de 450 milions de persones de 24 països europeus i del nord d’Àfrica. L’impacte econòmic beneficiós sobre les nostres comarques també serà immens: en termes de producció uns 900 milions d’euros amb un impacte d’augment dels ingressos públics estimat en 126 milions d’euros i un augment del PIB de la província del 1,7%, en bona mesura gràcies a les 95.000 pernoctacions d’atletes, jutges i turistes que vindran a gaudir dels Jocs.

La Diputació ha col·laborat directament amb l’organització dels Jocs mitjançant aportacions econòmiques als 13 municipis tarragonins que acolliran alguna de les disciplines esportives que participaran a les Olimpíades. Per posar només uns exemples: Calafell acollirà les competicions d’esgrima i tenis, Cambrils les de judo, karate i tir amb arc, Reus les de handbol i futbol, i així fins a 13 pobles i ciutats que un cop acabin els jocs disposaran dels equipaments esportius per a gaudi dels seus convilatans.   

I tot això ha estat possible gràcies al treball lleial de la Diputació de Tarragona, dels ajuntaments implicats -començant pel de Tarragona-, de la Generalitat de Catalunya i també del Govern de l’Estat. Aquest és el camí: treballant colze a colze, sumant amb lleialtat, avancem. Per contra, dividits i barallats, sempre perdrem. I perdrem tots.

Per tant, crec, sincerament, que estem davant d’una oportunitat única. Una oportunitat de créixer col·lectivament i fer-ho potenciant, alhora, l’equilibri i la cohesió de les comarques tarragonines. I això serà possible també gràcies al suport incondicional de la Diputació en el finançament econòmic, suport logístic i recolzament institucional dels Jocs. 

I quan parlo d’una oportunitat no ho faig només a nivell econòmic, de creació de nous llocs de treball i de projecció turística de la nostra terra, que també. Ho faig especialment incidint en la necessitat d’aprofitar els Jocs Mediterranis de Tarragona 2018 per recuperar l’essència de l’esperit olímpic que no és res més que la pau. Per tant, no parlo d’inversions parlo de valors.

En efecte, el que va donar origen i consolidació als Jocs Olímpics de l’antiguitat clàssica era que per uns dies tota activitat bèl·lica cessava i les ciutats gregues enviaven als seus atletes a disputar les Olimpíades amb una treva que, de facto, interrompia les guerres vigents. La pau, la convivència i la concòrdia estaven en l’ADN d’un esdeveniment que va, com deia a l’inici, molt més enllà de l’esport. I això que era vàlid al segle Vè abans de Crist també ho és avui dia perquè, novament, veiem com l’amenaça de la guerra i els drames humans com la crisi dels refugiats que sacseja precisament el Mediterrani tornen a fer necessari que aprofitem l’àgora de projecció internacional que representen els Jocs per renovar el nostre compromís amb la pau. El Mediterrani ha de ser un àmbit de convivència de cultures, religions i identitats nacionals. Aquest és també un dels reptes dels Jocs. 


Si l’assolim farem possible que el que fa 2.500 anys simbolitzava Olímpia ara, a la primavera i l’estiu d’enguany, ho representi Tarragona. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada